מספר חירום 24/7 חייגו: 050-7451980
לייעוץ ראשוני התקשרו: 052-563-4178

נקודות נהיגה – להבין, למחוק ועוד

21.06.2020

נקודות נהיגה

ביצועה של עבירת תנועה קלה מסתיימת בדרך כלל בקבלת קנס כספי, כך שהנהג יכול לחזור לשגרת חייו מיד לאחר תשלום הקנס המהווה הודאה באשמה למעט מפח הנפש הכרוך בשלום של כמה מאות שקלים. ואולם, יש לזכור כי ברוב המקרים, נוסף על העונש כספי, הנהג יקבל גם נקודות נהיגה בגין עבירת התנועה אותה ביצע.

למרות שהורגלנו מגיל צעיר כי קבלת נקודות היא חיובית ומעידה על התנהגות טובה, כשמדובר על קבלת נקודות נהיגה התמונה שונה לחלוטין – כיוון שאלו הן נקודות שליליות הנרשמות לכל נהג העובר על חוקי התנועה, בהתאם לסוג העבירה אותה ביצע והחלטת השוטר שרשם את הדו"ח.

במאמר הבא נסקור את שיטת הניקוד הנהוגה בארץ, ההשלכות של צבירת ניקוד גבוה וגם את הדרכים בהן ניתן למחוק את הנקודות ברישיון.

 

מהי שיטת מתן נקודות נהיגה בשיטה החדשה?

מטרת שיטת הניקוד היא להילחם בעברייני כביש המבצעים כמות גדולה של עבירות תנועה בפרקי זמן קצרים ובאמצעות הטלת נקודות אשר בצידן ״אמצעי תיקון״ הקבועים בחוק. למעשה, נהג אשר מבצע עבירות תנועה רבות וצובר ניקוד בגין עבירות אלו, יצטרך לעבור קורסי הדרכה בנהיגה במקרים מסוימים ואף חשוף לעונשים מנהליים כדוגמת ״התליית רישיון נהיגה״ ו/או מעבר בחינות עיוניות בנהיגה ואף מעבר מבחני כשירות רפואיים. ההיגיון בשיטה זו הוא ״בסימון״ נהגים מועדים לפורענות וניסיון להביא לתיקון אופי נהיגתם מצד אחד ומנגד ככל ונהג ״מעד״ באופן חד פעמי, הרי שהוא צפוי למחילה בדמות ״מחיקת״ הנקודות בתנאים מסוימים.

שיטת הניקוד של עבירות התנועה משמשת את רשות הרישוי למעקב אחר נהגים שביצעו עבירות תנועה. המערכת עוקבת בעיקר אחר נהגים המבצעים עבירות תנועה, וצוברים לחובתם נקודות נהיגה. בשנת 2003 שיטת הנקודות שונתה והוחמרה, זאת על מנת להגביר את המודעות של הנהגים ולהרתיע אותם מלבצע עבירות תנועה.

השיטה הישנה מחלקת את עבירות התנועה לחמש דרגות חומרה:

  • 2 נקודות – יינתנו בדו״ח עקב נוסע לא חגור בכלי הרכב, שאינו הנהג.
  • 4 נקודות – יינתנו עקב אי ציות לתמרורים מסוימים, עקיפה מסוכנת.
  • 6 נקודות – יינתנו בגין אי מתן זכות קדימה בכביש,  בגין חציית קו הפרדה רצוף.
  • 8 נקודות – יינתנו בגין עבירות מהירות שונות, בגין נהיגה בכלי רכב ללא רישיון מתאים.
  • 10 נקודות – יינתנו בגין חציית צומת ברמזור אדום, בגין נהיגה תחת השפעת סמים ואלכוהול.

מספר העבירות בגינן נרשמות נקודות הופחתו משמעותית בשיטת הנקודות החדשה, מ- 300 עבירות בעבר ל- 73 כיום. בין העבירות שהופחתו עבירות מהירות קלות ועבירות חנייה.

למרות זאת, שינויים שהוכנסו בשיטה החדשה העלו את מספר הנקודות בגין עבירות מסוימות. נהיגה תוך שימוש בטלפון ללא דיבורית תצבור 8 נקודות (במקום 4), סירוב לבדיקות ינשוף יצבור 10 (במקום 8) נקודות, ונוסע ללא חגורת בטיחות יגרור 4 (במקום 2) נקודות.

 

מהן ההשלכות של צבירת נקודות?

שיטת הניקוד בנויה בצורה כזאת, בה מופעלים אמצעי תיקון כנגד נהגים הצוברים נקודות. אמצעי התיקון הינם מגוונים וכוללים קורסים, מבחן עיוני, מבחן מעשי, פסילת רישיון נהיגה והפניה לבדיקות פסיכו-דיאגנוסטיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

ניתן לסכם בקצרה את הסנקציות כך : 12 נקודות יביאו אתכם לקורס נהיגה מונעת בסיסי, 24 נקודות לקורס נהיגה מונעת מתקדם, 36 נקודות יגרמו לפסילת רישיון הנהיגה למשך 3 חודשים ובסיומם מבחן עיוני (אם כי כיום קיימת הוראת שעה המבטלת את המבחן בלבד),, 72 נקודות, או צבירה בפעם השניה של 36 נקודות בתוך 6 שנים ממועד ביצוע העבירה האחרונה בגינה נפסל הרישיון למשך 3 חודשים בפעם הראשונה, יביאו אתכם לסנקציות הקשות ביותר : 9 חודשי פילת רישיון נהיגה, מעבר בהצלחה של בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, מבחן עיוני (תיאוריה) ומבחן מעשי (טסט). נקודות מתיישנות אם לא צברתם יותר מ – 20 נקודות וחלפו שנתיים ללא עבירות נוספות ממועד ביצוע העבירה האחרונה. אם צברתם 22 נקודות ומעלה, תקופת ההתיישנות מתארכת ל – 4 שנים.

 

כיצד ניתן למחוק נקודות?

ההשלכות של צבירת נקודות הינן חמורות, כפי שפורט לעיל, ולכן הדרך הטובה ביותר להימנע מצבירתם היא פשוט לנהוג בצורה בטוחה ולהקפיד על חוקי התנועה.

היה וביצעתם עבירת תנועה וקיבלתם קנס עם נקודות, הדרך למחוק או לבטל את הנקודות היא בהגשת בקשה להישפט לבית המשפט לתעבורה, זאת ניתן לעשות תוך 90 ימים מיום קבלת הודעת תשלום הקנס. בבית המשפט, עורך דין תעבורה ותיק ומנוסה יכול להביא לזיכוי ואז כמובן שלא תחויבו בקנס ובנקודות, או שהוא יכול לפעול להמרת העבירה בעבירה אחרת ללא נקודות, כל זאת על סמך קושי ראייתי מבחינת אופן רישום נסיבות ביצוע העבירה על ידי שוטר התנועה.

 

לשים לב לטעויות

אחד הדברים אשר מסייעים להתמודד עם דו"חות ולצמצם נקודות וכדומה, הוא איתור טעויות. רישום נקודות תעבורה כרוך בבירוקרטיה מסוימת מאחורי הקלעים, אשר פותחת פתח לטעויות. נהוג לומר ש"מחשבים לא טועים", אבל אם מזינים לתוכם מידע שגוי, אז השגיאה נשארת כמו שהיא. כמו כן, במצב של רישום נקודות עבירות תנועה עשויות להיות כמובן מסוגים רבים. בהתאם לכך, עולות נסיבות שונות סביב העברה עצמה, שבהן ניתן לעתים לאתר טעויות. דוגמה קלאסית לכך, הוא מצב של מצלמת מהירות שמזהה עברת מהירות יתר ובעקבותיה, נשלח דו"ח לבעל הרכב. אך מה אם לא בעל הרכב הוא מי שנהג בו בפועל, בזמן ביצוע העבירה? במקרה כזה, ניתן לבצע הסבת דו"ח, כך שהוא יהיה רשום על שם מבצע העברה בפועל.

 

נקודות תעבורה – ההשלכות האישיות

המשמעות האישית של צבירת נקודות, שונה מאדם לאדם, על פי הצורך שלו בנהיגה. זאת, במיוחד לאור העובדה שפסילת רישיון היא השלכה מרכזית של נושא זה. עד כמה תפריע פסילה כזו, גם אם זמנית, לחיי היום יום? עבור נהגים מקצועיים שמתפרנסים מנהיגה, הדבר כמובן משמעותי מאוד. זו ממש פגיעה בפרנסה. יש גם רבים, אשר מתבססים על נהיגה בכדי להגיע לעבודה וחזרה ממנה. אם כי ניתן כמובן להשתמש בתחבורה ציבורית, בזמן פסילת רישיון זמנית. בכל מקרה, ישנה הסתמכות רבה מאוד של הנהג הממוצע, על שימוש ברכב לצרכים שוטפים של החיים הפרטיים. כך שפסילת רישיון ובכלל צבירת נקודות, אינם דבר של מה בכך, אך מידת ההפרעה שהם מציגים, היא דבר אישי מאוד.

 

נקודות עבירות תנועה – כיצד מבררים?

כמה נקודות נהיגה צברתם? לא יודעים? אז כיצד מבררים זאת? יש כמה דרכים בהן תוכלו לברר נקודות תעבורה:

  • במשרד הרישוי – ניתן להגיע ישירות לאחד מסניפי משרד הרישוי ושם לקבל מידע זה מיידית ובחינם. לשם כך, אפילו אין צורך לגשת לפקיד, אלא ניתן לברר את הדברים בעזרת עמדות השירות העצמי.
  • בירור טלפוני – דרך נוספת לעשות זאת, היא להתקשר למוקד הטלפוני, להזדהות ואז לבקש קבלת תדפיס נקודות. התדפיס יישלח לכתובתכם, כפי שהיא רשומה כעת במשרד הפנים.
  • דרך האתר – ניתן גם למלא טופס בקשה לנושא זה, באתר משרד התחבורה. גם במקרה זה, יישלח תדפיס של המידע אל כתובתכם הרשומה במשרד הפנים.

 

נקודות נהיגה – חשיבות השיטה

הנושא של צבירת נקודות נהיגה עשוי להראות לנהגים כעוד מטרד, אך אולי כדאי לראות זאת בצורה שונה מעט. זאת, בעקבות התובנות הבאות לגביהן:

  • עדיף מעונש – צבירת נקודות עדיפה על עונש של ממש ואכן היא כשלעצמה לא נועדה להוות עונש.
  • מעודד שיפור – ניתן לומר שההשלכות של צבירת נקודות מובילות לעונשים. אבל גם כאן, קחו בחשבון שההשלכות מתחילות קודם כל מאמצעים מעודדי שיפור, כמו קורס נהיגה מונעת. רק בהמשך, ככל שצוברים יותר נקודות נהיגה, האלמנט ה"מעניש" של שלילת רישיון נכנס לתוקף. אפילו הוא, מהווה יותר אמצעי הגנה על הציבור ועל הנהג עצמו מאשר עונש.
  • מספק אינדיקציה לרשויות – שיטת הנקודות מספקת לרשויות כגון משטרה ובתי משפט, רפרנס מספרי ברור להתייחסות. כך קל לקבל במהירות ובמדויק מידע בסיסי, גם אם חלקי, על האופן שבו האדם נוהג. למעשה, אם מתעמקים במידע זה, הוא מציג מצב נוכחי, היסטוריה וגם מגמות.
  • מספק נקודת ייחוס לנהג – הנהג עצמו, יכול בעזרת מצב הנקודות, להזכיר לעצמו את מצבו מבחינת בטיחות נהיגה. זהו כמובן גם גורם שמעודד נהיגה זהירה יותר ויותר. בסופו של דבר, מדובר באמצעי חיובי שתורם לכולם.

 

חשיבות העו"ד

לא תרוצו לעורך דין על כל נקודת תעבורה שתצברו. אבל הנקודות מצטברות ואם הן ברמה יותר מאשר זניחה עבורכם, כדאי להתייעץ עם עורך דין מנוסה לענייני תחבורה. הניסיון והידע שלו, עשויים ליצור הבדל גדול עבורכם!


*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.
לייעוץ ראשוני שלחו טופס:

    כתובתנו
    דרך בגין 112 תל-אביב 6701308
    077-4420820 משרד
    0525634178 עו״ד אבי דוויק

    0507451980 עו״ד יורי ברנט
    שעות פעילות
    א-ה: מהשעה 9:00-18:00
    דואר אלקטרוני
    dweck-brant@012.net.il
    2024 © כל הזכויות שמורות לדוויק ברנט משרד עורכי דין
    לייעוץ ראשוני
    חייגו עכשיו: 077-4420820
    או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת: