התיישנות עבירות תעבורה – במשפט הפלילי
אחד הנושאים המהותיים ביותר במשפט הפלילי, הכולל כמובן גם את עבירות התעבורה, הינו נושא "התיישנות עבירות תעבורה". המשמעות של עבירה שהתיישנה, הינה, כי לא ניתן יותר להגיש כתב אישום בגינה ואם הוגש כזה ונטענה הטענה והתקבלה על ידי בית המשפט, הרי שדינו של כתב האישום להתבטל.
בגדול, הרציונל שעומד מאחורי מושג התיישנות עבירות תנועה, הינו למנוע מצב, בו אדם יואשם לאחר תקופה ניכרת על עבירות אותן ביצע לכאורה. הנימוק נוגע הן באינטרס הציבורי, שעבירות שלכאורה בוצעו, ישפטו במהירות המירבית מבחינת אפקטיביות ההליך הפלילי והענישה שלצידו והן באינטרס של הנאשם, אשר יוכל להתגונן בצורה האופטימלית ביותר בקשר לעבירות המיוחסות לו.
הוראות החיקוק הרלבנטיות לעניין התיישנות בדיני התעבורה, מוצאות את מקומן בחוק סדר הדין הפלילי בסעיף 239א, שם נקבעה תקופה של שנה אחת בעבירות של הזמנה לדין בגין עבירת תעבורה שלא גרמה לתאונת דרכים, או תקופה של שנתיים, כאשר העבירה הינה מכח חזקת בעלות ובעל הרכב הוכיח כי לא חלה עליו אחריות לעבירה וכן בסעיף 225א לחוק סדר הדין הפלילי, שם ההתייחסות הינה לעבירות מסוג קנס ותקופת ההתיישנות הינה שנה מיום ביצוע העבירה, או לחילופין, שנה מיום הגשת הבקשה להישפט. עוד מתייחס סעיף 225א לחוק סדר הדין הפלילי לעבירות המונצחות במצלמה, שם תקופת ההתיישנות קצרה משמעותית ועומדת על 4 חודשים, או 6 חודשים, אם עסקינן ברכב חדש.
בעבירות שעניינן גרימת תאונות דרכים, עבירות המוגדרות כעבירות מסוג עוון, תקופת ההתיישנות הינה עד 5 שנים ובעבירות מסוג פשע, אשר באות לכדי ביטוי בתחום התעבורתי, בכתבי אישום המוגשים בגין גרימת הריגה בתאונות דרכים, תקופת ההתיישנות הינה עד 10 שנים.
מצלמות תנועה, מכתבים והתיישנות עבירות תנועה
יש היבטים רבים לנושא התיישנות עבירות תעבורה. עוד אחד מהם, הוא שדו"ח על עבירת תנועה על פי מצלמת תנועה, אמור להגיע לכתובת הנהג בתוך ארבעה חודשים. אם הוא הגיע רק לאחר מכן, גם מצב זה הוא מעין התיישנות עבירת תנועה, שניתן בגינה לבקש את ביטול הדו"ח. אגב, 15 יום ממועד משלוח דו"ח אליכם בדואר רשום, הוא נחשב ככזה שהתקבל. גם אם לא לקחתם אותו פיזית! כמובן, כאשר מדברים על כתובת הנהג, צריך לקחת בחשבון בין השאר את הנקודה הבאה: מה הכתובת שידועה לרשויות ככתובתכם למכתבים? האם כתובתכם העדכנית למטרה זו, רשומה במרשם האוכלוסין?
התיישנות נקודות
אגב, התיישנות עבירות תעבורה היא לא היבט ההתיישנות היחיד בסיפור. במקרה שבו ביצעתם עבירת תנועה ונשפטתם או שילמתם קנס, ישנו גם היבט מעניין של התיישנות נקודות שקיבלתם.
התיישנות מתבטאת בפועל באיפוס או מחיקת הנקודות שרשומות לחובתכם. זאת, אם בשנתיים שעברו ממועד ביצוע העבירה האחרונה, לא צברתם יותר מ-22 נקודות חדשות. כמובן, במידה ונדרשתם לעמוד בחובות נוספות, כגון מעבר קורס נהיגה מונעת, המחיקה תהיה תלויה גם בכך.
אם כן צברתם 22 נקודות או יותר בתקופה הזו, התקופה תוארך ל-4 שנים ממועד ביצוע עבירת התנועה האחרונה.
חשיבות הייעוץ המקצועי
התיישנות עבירות תנועה הוא נושא משמעותי מאוד מבחינת הנהגים, מאחר שמדובר על מצב שמבטל לגמרי אישום מסוים. הוא עשוי להוריד לכם מהכתפיים בבת אחת "מטרד" לא קטן, על כל סיבוכיו השונים. זו היא למעשה עוד אחת מהמטרות של קביעת נושא ההתיישנות בחוק. בדומה למניעת "עינוי דין". ואכן, סביר שלא הייתם רוצים להישפט על עבירת תנועה, שהתרחשה לפני זמן רב מדי. הדברים לא יהיו טריים בזיכרון. לא עבורכם ולא עבור כל מי שיעיד בנידון. גם מבחינת חוק התיישנות עבירות תנועה הוא לא נושא שהנהג הממוצע מתמצא בפרטיו. וודאי שלא בכל החדשות והעדכונים האחרונים, ככל שישנם.
יש לומר, נושא התיישנות עבירות תנועה הינו מורכב והאמור לעיל אינו מתיימר לסקור בצורה דקדקנית את כל נושא התיישנות העבירות. עורך דין תעבורה מקצועי ובעל ניסיון, הבקיא בדין הפלילי והתעבורתי, יוכל לומר בצורה חד משמעית באם עבירה התיישנה אם לאו.
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.