מספר חירום 24/7 חייגו: 050-7451980
לייעוץ ראשוני התקשרו: 052-563-4178

גרימת מוות ברשלנות מול הריגה

4.03.2021

בשנת 2019 עבר החוק הישראלי רפורמה שהגדירה מחדש את מדרג עבירות ההמתה. הרפורמה התבצעה לאחר מעל עשור של דיונים על שינוי החוק. עד לאותה רפורמה, היו קיימות בישראל שלוש עבירות המתה: רצח, הריגה וגרימת מוות ברשלנות. בעקבות אותה רפורמה פוצלה עבירת ההריגה ובוטלה. כעת נותרו שלוש אפשרויות הרשעה בתחום התעבורה:

  • המתה בנסיבות של אחריות מופחתת – העבירה החמורה ביותר בתחום. הנוסח מטעה, מכיוון שה-"אחריות המופחתת" היא ביחס לרצח. העונש המקסימלי על עבירה זו הוא 20 שנה מאסר בפועל. על פי סעיף מספר 34 בחוזר פנימי של הפרקליטות, המתה בעת נהיגה בשכרות תגרור אישום בסעיף זה.
  • המתה בקלות דעת – העונש על עבירה זו הוא עד 12 שנות מאסר. עבירה זו החליפה את עבירת ההריגה ברוב התיקים בתחום התעבורה.
  • גרימת מוות ברשלנות – עבירה זו מתארת מעשה בו בוצעה התנהגות לא סבירה בנסיבות העניין תוך שהנאשם מודע למעשיו, ושאותו מעשה מהווה הפרה של הדין. העונש על סעיף זה עומד על מקסימום של 5 שנות מאסר.

 

הריגה מול גרימת מוות ברשלנות

עבירות הריגה

סעיף הריגה במקרי תאונת דרכים קטלנית קיפל בתוכו רשלנות, אי אכפתיות, אדישות לתוצאות המעשה ופזיזות. לאחר פיצול סעיף העבירה, המתה בקלות דעת, שהחליפה את ההריגה ברוב התיקים, גם היא מסתמכת על אלמנטים אלו, אך החוק החדש יצר הבחנה בין אדישות לקלות דעת. מקרים של המתה באדישות יכללו בעבירות החמורות יותר, כמו המתה בנסיבות של אחריות מופחתת. קלות דעת מתארת מצב של נטילת סיכון משמעותי ובלתי סביר לגרימת מוות. כך יוצא שנהיגה מסוכנת שהוגדרה עד הרפורמה הריגה לרוב תיכלל כיום תחת הקטגוריה של המתה בקלות דעת.

 

ההבדל בין הריגה לבין גרימת מוות ברשלנות

מעיון בפסיקה עולה כי על מנת להאשים אדם בעבירה החמורה יותר של הריגה, יש להוכיח התנהגות חמורה, מבחינת מודעותו של הנהג במקרה, שאפשר להגדיר אותה כאדישות לתוצאות הנהיגה. בגרימת מוות ברשלנות לא צריך להוכיח זאת. ההבדל בין העבירות הוא אכן דק, ונוגע בפעמים רבות למצב הנפשי של אותו נהג. ההבדל דק אך התוצאות משמעותיות מאוד עבור הנאשם, שהרי שנים של מאסר בפועל עומדות על הפרק.

עונש על גרימת מוות ברשלנות

העונש המצוין בחוק הוא עונש המקסימום, ומעטים המקרים בהם הוא העונש שיושת בפועל על הנאשם. ברוב המקרים יוקל העונש משמעותית. עונש שאינו כולל מאסר נחשב להקלה משמעותית מאוד, כמו לדוגמא 6 חודשים עבודות שירות. מקרים כאלו הם חריגים אך קיימים ואליהם הנאשם צריך לשאוף.

גרימת מוות ברשלנות בנהיגה בשכרות

כאמור, נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת סמים גוררת אישום בהמתה בנסיבות של אחריות מופחתת, העבירה החמורה ביותר בתחום התעבורה. על פניו, צפוי במקרה של נהיגה בשכרות עונש חמור יותר. אולם גם במקרים כאלו, ניתן לבחון אם העברה בוצעה מתוך חוסר תשומת לב רגעי או בלבול, ואז ניתן יהיה לשכנע את הפרקליטות להגיש כתב אישום של גרימת מוות ברשלנות בלבד.

יש לא מעט משתנים אשר נלקחים בחשבון, בהם:

  • עברו של הנהג הפוגע – עברו כנהג ומבחינת שמירת חוק בכלל.
  • נסיבות מיוחדות – עוד נסיבות שקשורות לעניין, כמו התמכרות לחומרים ממכרים או תהליך גמילה מהם.
  • כל הקשור בנהיגה – אם האדם נהג מקצועי, יש לכך בוודאי השלכות רבות. מצופה ממנו שיהיה מיומן וזהיר יותר, אך גם גובר הסיכוי שהוא יהיה מעורב בתאונה.
  • המידה שבה גזר הדין ישפיע על חייו – מהיבטים כמו משך מאסר בפועל ומשך שלילת רישיון נהיגה.
  • נסיבות מקלות – נסיבות שונות, אשר מצדיקות הקלה בעונש.

 

עבירות המתה – חשיבות הכוונה

כל הנושא נמצא כאמור, תחת המטריה הרחבה של מה שמכונה "עברות המתה". עברות כאלה מתבטאות כמובן גם מעבר לתחום התחבורה. במקביל, כל הנוגע להן משמעותי גם למקרי מוות בהקשר תחבורה. מקום חשוב מאוד בהקשר זה, תופס היבט הכוונה של מבצע העבירה. לשם ההמחשה:

היעדר כוונה להרוג, לא בהכרח פוטר מהגדרת המקרה כרצח. למעשה, בעקבות הרפורמה של 2019, העיקרון הכללי הוא ש"המתה באדישות היא רצח".

יש גם נסיבות שונות, אשר מוגדרות כנסיבות מחמירות בהקשר המתה. למשל תכנון מוקדם של הפעולה.

 

דקויות רבות – מגוון אפשרויות בתוצאה

מבחינת גרימת מוות ברשלנות חוק העונשין הוא הרפרנס שקובע כיצד אמורים לשפוט. למעשה, הוא עוסק בטווח עבירות רחב מאוד, לא רק בהקשר תחבורה או גרימת מוות. אין זאת אומרת, שבעקבות גרימת מוות ברשלנות גזר דין יהיה בוודאות כזה או אחר. מעבר ל-חוק העונשין, החקיקה בכלל והרפורמה שהזכרנו, נכנסים לתמונה עוד מגוון שיקולים ואפשרויות רבות. המשתנים הרבים שהזכרנו קודם, נסיבות המקרה הספציפי, גרימת מוות ברשלנות מול הריגה ועוד. ישנו כמובן שיקול הדעת שבית המשפט אמור להפעיל וטווח אפשרויות מסוים שעומד לרשותו. למשל, במקרה של גרימת מוות ברשלנות עונש מקובל יהיה בין חצי שנה לשלוש שנים. ישנם תקדימים שונים ומקרים דומים וגם – הקלף החשוב מאוד שעומד לרשותכם. למה הכוונה? מיד נגיע לזה.

עוד נקודה שחשוב לקחת בחשבון: עונש על גרימת מוות ברשלנות, עונש על הריגה בתאונת דרכים או עונש גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים אינם רק העונש המשפטי כשלעצמו! ישנן גם השלכות דרמטיות וכבדות, מבחינה נפשית ואישית. אז מה עושים?

אתם חייבים לצדכם מומחה

"הקלף הסודי" שאתם חייבים להפעיל, הוא עורך דין תעבורה איכותי ומנוסה, אשר מתמחה בתחום התחבורה. זה אולי לא סודי כל כך אבל בהחלט קלף מנצח, אם תבחרו עו"ד בצורה חכמה. הוא לא יוכל לשנות את העבר וגם לא להציל אתכם מכל מצב. גם אין ספק, שתאונת דרכים בה נהרג אדם, מהווה מצב שאין להקל בו ראש מכל היבט שהוא. אך הסתייעות בעו"ד מנוסה, עשויה ליצור הבדל משמעותי ביותר, במקרה שבו אתם מעורבים או נאשמים בתאונה בנסיבות כאלה.

 

.


*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.
לייעוץ ראשוני שלחו טופס:

    כתובתנו
    דרך בגין 112 תל-אביב 6701308
    077-4420820 משרד
    0525634178 עו״ד אבי דוויק

    0507451980 עו״ד יורי ברנט
    שעות פעילות
    א-ה: מהשעה 9:00-18:00
    דואר אלקטרוני
    dweck-brant@012.net.il
    2024 © כל הזכויות שמורות לדוויק ברנט משרד עורכי דין
    לייעוץ ראשוני
    חייגו עכשיו: 077-4420820
    או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת: