ברוטינה היומיות המוח האנושי לא מזכיר לעצמו את הסכנות הטמונות בפעולות שאנחנו מבצעים מדי יום, או שנוח לנו לשכוח אותם. נהגים רבים חושבים שהם נוהגים הרבה יותר טוב ממה שהם באמת, וחוסר המודעות מסוכנת ומסכנת. כל נהג מחויב לנהוג באופן שמגן באופן סביר על עצמו ועל משתמשי הדרך האחרים. מספר סיבות נפוצות לנהגים ממהרים: איחור לפגישה, לעבודה, בית הספר או למחויבויות אחרות, הסחות דעת כמו נוסע נוסף או שימוש בטלפון נייד ושליחת הודעות טקסט, סיפוק מיידי של הריגוש שמספקת נהיגה במהירות מופרזת, כמו גם נהגים צעירים ונלהבים, לחץ חברתי, נהיגה תחת השפעת סמים או אלכוהול וכו'.
אחת העבירות הנפוצות ביותר והנאכפות ביותר במדינת ישראל, היא עבירת הנהיגה במהירות מופרזת. למי מאיתנו זה לא קרה? עלינו על הכביש, התחלנו לנהוג, בשלב מסוים הגברנו מהירות, בין אם בכוונה ובין אם מבלי לשים לב, בין אם זה כי אנו מאחרים ובין אם פשוט איננו רוצים לשהות זמן רב בכביש, לפעמים הדבר נובע מתוך מחשבה, כי איש לא יתפוס אותנו ולפעמים, מסיבות אחרות.
מהם הגורמים המשפיעים על טווח המהירות הבטוחה?
יש מספר גורמים שיקבעו מהו טווח המהירות הבטוחה:
- יכולות הרכב שלכם
- יכולות הנהיגה של הנהג
- מזג האוויר
- תנאי הדרך
- טווח הראייה
- משתמשי דרך אחרים (רכבים, משאיות, רוכבי אופניים וכו').
נהיגה במהירויות גבוהות, היא עניין בעייתי. ראשית, לא לשווא קבע המחוקק רף מקסימום למהירות הנסיעה בכביש כזה או אחר. הקביעה נובעת, בין היתר, מתנאי הכביש, מתוואי הכביש, מאופי הנסיעה באזור וכיו"ב. כלומר, רף המהירות לא נקבע בצורה שרירותית, כי אם מתוך מחשבה על תנאי הכביש והדרך. שנית, נהיגה במהירות מופרזת עלולה לסכן את הסביבה, לסכן נהגים אחרים בכביש ולסכן את הנהג עצמו ואת הנוסעים ברכבו. מחקרים הוכיחו, כי נהיגה במהירות מופרזת, מהווה את אחד הגורמים לתאונות הדרכים, ובמקרה של תאונה, אף מחמירה את תוצאות התאונה ולפיכך, שמה לה משטרת ישראל כיעד, את נושא מיגור עבירה זו של נהיגה במהירות מופרזת.
איך מתבצעת אכיפת נהיגה במהירות מופרזת?
אכיפת עבירת הנהיגה במהירות מופרזת במדינת ישראל, מתבצעת באחת משלוש דרכים, הראשונה באמצעות דו"ח מצלמת מהירות. השניה, באמצעות אקדח הלייזר, הממל"ז והשלישית, באמצעות מכשיר ה"דבורה" המותקן בניידות משטרה, לרבות בניידות משטרה סמויות.
לגבי כל המכשירים האלה, ישנם כמה היבטים משמעותיים בהקשר ערעור על נכונות הדו"ח:
- האם הם הופעלו על פי הנהלים? – לכל מכשיר יש הנחיות יצרן ונהלים של המשטרה, כיצד הוא אמור להיות מתופעל.
- מגבלות טכניות – עשויות להיות מגבלות שונות, אשר יפריעו לעתים למכשיר לתפקד כראוי. למשל מצב של מדידת מהירות בכביש מעוקל, אשר בגלל אופן תנועת הרכבים בו, גורם לטעויות במדידה. עוד דוגמה, היא מדידה כאשר יש כמה נתיבים וכמה רכבים מול המכשיר.
- רמת אמינות – ישנו היבט כללי, של רמת אמינות המכשור מכל סוג ודגם. זאת, גם אם הוא מטופל ומופעל בצורה אידיאלית.
- בדיקות תקופתיות – בדיקות שונות שעל המכשירים לעבור, כולל כיולים.
כמובן, הנקודות שהעלינו כאן לגבי מכשור מדידת המהירות, מספקות הזדמנויות רבות לעורך דין תחבורה מיומן לעזור לכם.
על ענישה במקרים של נהיגה מפורזת
אז מה העונש על נהיגה במהירות מופרזת? עבירות המהירות נחלקות למעשה לשני סוגים והדבר תלוי בחריגה מהמהירות המותרת במקום האכיפה. הסוג הראשון, הוא עבירות מסוג ברירת משפט, בגינן לא מוזמן הנהג לבית המשפט, הוא מקבל קנס כספי וניתנת לו למעשה הברירה באם לשלם את הקנס, או לבקש להישפט בגין העבירה המיוחסת לו.
בהקשר נהיגה במהירות מופרזת נקודות הן חלק מהתמונה כמובן. בהמשך לכך יש לציין, קיימים שלושה סוגי קנסות. 250 ש"ח ללא נקודות, 750 ש"ח עם 8 נקודות ו – 1500 ש"ח עם 10 נקודות.
הסוג השני של עבירות מהירות, כאשר מדובר במהירויות גבוהות, אשר חורגות מהמהירות בגינה ניתנת ברירת משפט הגבוהה של 1500 ש"ח, הינו הזמנה לדין. הנהג מקבל מהשוטר האוכף, הזמנה להתייצב בבית המשפט לתעבורה בגין עבירת המהירות המופרזת המיוחסת לו, ולא ניתנת לו למעשה האפשרות, לפטור עצמו בתשלום קנס. עבירה זו, אף היא גוררת 10 נקודות חובה, במידה והנהג ימצא אשם וכמובן ענישה מחמירה של בתי המשפט לתעבורה בדמות פסילות רישיון נהיגה בפועל, פסילות על תנאי וקנסות גבוהים.
שתי נקודות נוספות ראויות לציון : הראשונה, בעבירות מהירות מסוג הזמנה לדין, קמה לקצין משטרה הסמכות, לפסול מנהלית, בכפוף לשימוע, רישיון נהיגתו של הנהג לתקופה של 30 ימים, כאשר במקרים של מהירויות גבוהות, מוגשות אף בקשות להארכת פסילה זו, עד לתום ההליכים המשפטיים. השניה, במהירויות גבוהות משמעותית, בדרך כלל, מוגש על ידי התביעה המשטרתית כתב אישום מפורט, מלווה בבקשה לפסילה עד לתום ההליכים ולעיתים בבקשה למעצר עד לתום ההליכים. קיימת פסיקה ענפה, של נהגים אשר נשפטו בגין מהירויות גבוהות וחריגות גם לעונשי מאסר ולו בדרך של עבודות שירות. מובן, כי אם מדובר במקרה של תאונת פגע וברח בנוסף לנהיגה במהירות מופרזת, הדין על כך יכול להיות חמור יותר.
נהיגה במהירות מופרזת – נהג חדש
מבחינת נהיגה במהירות מופרזת נהג חדש צריך להיזהר במיוחד. חריגה מהמהירות המותרת נחשבת כנגדו יותר מהרגיל. היא גם עלולה להתבטא בעונשים מיוחדים, כמו דרישה למעבר נוסף של טסט ותאוריה ואפילו הארכת תקופת הנהג החדש בשנתיים!
נסיעה במהירות מופרזת – עוד כדאי לדעת
- החריגה היחסית – התשובה לשאלה מה העונש על נהיגה במהירות מופרזת, עשויה להיות תלויה בגורמים רבים למדי. לדוגמה: קנסות וניקוד על נסיעה במהירות מופרזת, מושפעים גם מהמידה, שבה חרגתם מהמהירות שמותרת בכביש הספציפי שבו התרחשה העבירה.
- מהירות בלתי סבירה – מלבד נהיגה במהירות מופרזת, ישנה גם עבירה של נהיגה במהירות בלתי סבירה, על פי תקנה 51 לתקנות התעבורה. לעומת עונש על נהיגה במהירות מופרזת, זו היא אפשרות קלה יותר. הדבר מתבטא למשל בכך, שהיא לא מובילה לתוספת נקודות ולא למצב של שלילת רישיון נהיגה. לכן, פעמים רבות מנסים לצמצם את הנזק ולהמיר את הגדרת העבירה, בהגדרה קלה יותר מסוג זה.
- תשלום שווה ערך להודאה – חשוב לדעת ולקחת בחשבון, כי תשלום קנס על דו"ח מהירות יתר נחשב כהודאה באשמה.
נהיגה במהירות מופרזת עונשים והשלכות
נהיגה במהירות מופרזת, נהיגה המחייבת ייעוץ של עורך דין נהיגה בשכרות, או כל עבירת תנועה חמורה אחרת מסוגה, עשויה כאמור להביא לקבלת קנס, נקודות ופסילת רישיון. כל אחד מאלה, הוא כמובן דבר שהייתם רוצים להימנע ממנו. יותר מכך, ישנן השלכות של שילובי עברות. אם צברתם בעקבות נהיגה במהירות מופרזת נקודות אבל גם בעקבות עברה אחרת, סך הנקודות עשוי לסבך אתכם עם הרשויות אפילו יותר. כך שלא נכון להסתכל על הדברים בצורה מבודדת, אלא חשוב לראות את התמונה הכללית. כמו כן, מהן ההשלכות של עונשים כאלה על חיי היום יום של נהגים? עם גובה הקנסות עוד אפשר להסתדר, בהנחה שאינכם משלמים קנסות כאלה בכל חודש. אבל ענישה כשלילת רישיון, גם אם זמנית מנהלתית, עשויה להפריע הרבה יותר. זאת, במיוחד אם אתם זקוקים לרכב להגעה לעבודה או אפילו עובדים עם הרכב עצמו. כל זאת, עוד בלי לקחת בחשבון השלכות כמו תאונות עם נפגעים. תאונות כאלה, הן נסיבות שבהן המהירות עלולה להיות מקור לתוצאות טראגיות, שההשלכות שלהן חורגות בהרבה מקנס או שלילת רישיון קצרה.
מהם הקנסות לנסיעה במהירות מעבר למותר בחוק?
כחלק מהענישה על עבירת המהירות וצמצום התופעה, על פי החוק יש 3 מדרגות של קנסות.
בדרך עירונית:
- עד 20 קמ"ש מעל המותר בחוק – קנס בסך 250 ש"ח בלבד וללא נקודות.
- בין 21-30 קמ"ש מעל המותר – קנס בסך 750 ש"ח + 8 נקודות.
- בין 31-40 קמ"ש מעל המותר – קנס בסך 1500 ש"ח + 10 נקודות.
- 41 קמ"ש מעל המותר – הזמנה לבית משפט + 10 נקודות.
בדרך בין-עירונית:
- עד 25 קמ"ש מעל המותר בחוק – קנס בסך 250 ש"ח בלבד וללא נקודות.
- בין 26-40 קמ"ש מעל המותר – קנס בסך 750 ש"ח + 8 נקודות.
- בין 41-50 קמ"ש מעל המותר – קנס בסך 1500 ש"ח + 10 נקודות.
- 41 קמ"ש מעל המותר – הזמנה לבית משפט + 10 נקודות.
נהיגה במהירות מופרזת חוק ומורכבות
נושאים כאלה עשויים להיות מסובכים למדי. בעקבות נהיגה במהירות מופרזת עונשים עשויים להיות שונים למדי, בהתאם לנסיבות. מבחינת נהיגה במהירות מופרזת נהג חדש הוא למשל כאמור מצב מיוחד. נסיעה במהירות מופרזת עשויה לעלות לו במיוחד ביוקר. מבחינת מהירות מופרזת נהג חדש גם איננו מנוסה כמו נהג וותיק, במצבים שבהם עוצרים אותו, נותנים לו דו"ח וכדומה. למעשה, סביב נהיגה במהירות מופרזת החוק והנהלים המשטרתיים, ההליכים בבתי משפט וכדומה, מציגים תמונה די מורכבת. הנהג הממוצע איננו עורך דין לענייני תחבורה והוא לא מוכן כראוי להתמודד באופן אופטימאלי עם מצבים כאלה.
כל האמור במאמר קצר זה בא להדגיש את החשיבות הרבה של קבלת ייעוץ וייצוג משפטי מעורך תעבורה בקשר לעבירות של נהיגה במהירות מופרזת. עורך דין תעבורה מקצועי, מנוסה ומיומן, יכול במקרים רבים להביא לזיכוי ובאחרים, לענישה מופחתת ומינורית, לעיתים רבות, גם תוך הורדת נקודות החובה.
עורך דין תעבורה מיומן, מכיר את הפסיקה בקשר לעבירות המהירות, מכיר את המכשור באמצעותו מתבצעת האכיפה, את נהלי המשטרה בקשר לאכיפה במכשירים השונים ואת הדרישות השונות מהשוטר בקשר להפעלת מכשירים אלו ולפיכך, כאשר הוא מקבל לידיו את חומר הראיות, הוא יוכל לעמוד בצורה מהירה על הקושי הראייתי בכל תיק ותיק.
כיצד בוחרים עורך דין לתחבורה?
במקרי נהיגה במהירות מופרזת חוק, תקנות, פסיקות, המכשור למדידת מהירות – כל אלה דברים שעורך הדין צריך להכיר. אך זה לא מספיק. במצב כזה תצטרכו עורך דין תעבורה איכותי וזה אומר גם
- להתרשם מהאתר – דרך קלה ומהירה ללמוד על עורכי דין ולבצע סינון ראשוני של האפשרויות.
- לחפש חוות דעת – לחפש חוות דעת על עורך הדין או משרד עריכת הדין. חוות דעת כאלה מאנשים שמוכרים לכם ואמינים בעיניכם, הן הטובות ביותר.
- להבין מה הרקע – לימודים, וותק וכדומה. כמובן, חשוב שזה יהיה עורך דין שמתמקד בתחבורה.
- לשים לב לניסיון מיוחד – האם יש לעורך הדין ניסיון מיוחד שיכול לסייע בנושא עברות מהירות? למשל משרות במשטרה?
- להתרשם ישירות – לשם בחירה סופית בעורך דין, מגיעים לבסוף לרושם האישי הישיר, משיחה טלפונית ולאחר מכן מפגישה.