מספר חירום 24/7 חייגו: 050-7451980
לייעוץ ראשוני התקשרו: 052-563-4178

סירוב לבדיקת ינשוף

23.07.2020

סירוב לבדיקת ינשוף

מאת : עו"ד אבי דוויק

מהי בדיקת ינשוף תחילה?

לכל שוטר ישנה סמכות לדרוש מנהג רכב להיבדק בדיקת ינשוף. הינשוף הינו המכשיר המשטרתי באמצעותו נמדדת רמת האלכוהול בגופו של אדם. המכשיר בנוי מיחידה מרכזית, אליה מחובר צינור ארוך ובקצהו פיית נשיפה המוחלפת בין נשיפות.

בדרך כלל מבצעת המשטרה מחסומי שכרות בסופי שבוע ליד מקומות בילוי או צירים מרכזיים במטרה ללכוד נהגים אשר נוהגים בשכרות.  

נשאלות מספר שאלות בעניין זה, האם סירוב לבדיקת ינשוף הוא אפשרי?  האם זאת עבירה לסרב לבדיקת שכרות? והאם מומלץ לסרב לבדיקת שכרות?

ראשית יאמר ומיד, כי נהג רשאי בהחלט לסרב לבדיקת שכרות, בין אם מדובר בנשיפה, ודאי כאשר מדובר בבדיקת דם. לאף שוטר לא מוקנית הסמכות החוקית לבצע את בדיקת השכרות תוך הפעלת כוח לאחר שהנהג הביע סירוב לבדיקת ינשוף.

אבל, דעו! נהג המסרב לבצע בדיקת שכרות, רואה אותו החוק כאילו הוא נהג בשכרות. הרציונל לכך הוא ברור, שכן בהיעדר הסנקציה הזאת, כל נהג שהיה נדרש לבצע את הבדיקה היה מסרב. אז כאמור, סירבתם לבצע את בדיקת השכרות, רואים אתכם כאילו נהגתם בשכרות ואתם עלולים לאבד את רישיון נהיגתכם לתקופה שלא תפחת משנתיים.

קראו גםאיך לעבור בדיקת ינשוף

 

אז, האם מומלץ לסרב או לא?

בתור עורך דין תעבורה ותיק ומנוסה, עצתי היא אחת, אל תסרבו לדרישת שוטר לבצע בדיקת שכרות. במרבית המקרים, קל יותר לעורך דין תעבורה לחלץ אתכם בנזק מינימאלי מתיקים בהם ניתנה נשיפה וקיימת תוצאה, מאשר בתיקים בהם סירבתם לבצע את בדיקת הנשיפה, הדם או השתן.

כמובן שלפי החוק, לא ניתן להאשים אתכם בעבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, מכוח סירוב לבדיקת ינשוף בכל מקרה ומקרה, גם על איש המשטרה מוטלת חובה סטטוטורית ופסיקתית לדרוש את בדיקת הנשיפה, הדם, או השתן כדין, להסביר לכם את זכותכם לסרב ומה הסנקציה העונשית על כך, קיימת לעיתים מניעה בריאותית מנהג לבצע את הבדיקה והוא מצויד באסמכתאות רפואיות לכך, כל מקרה ומקרה עומד ונבחן בפני עצמו.

 

בין ינשוף לנשיפון

מתבלבלים בין ינשוף לבין נשיפון? נשיפון הוא מכשיר נוסף שמאפשר לקבל אינדיקציה, לגבי רמת האלכוהול בדם. בפועל, הנשיפון מקדים בדיקת ינשוף. אם שוטרים משתמשים בנשיפון, הדבר נעשה רק לצורך קבלת אינדיקציה כללית לרמות אלכוהול גבוהות מדי בדם. במקרה כזה, ממשיכים לבדיקת ינשוף. סירוב לבדיקת שכרות מותר גם לגבי הנשיפון. 

 

חלק ממכלול

למעשה, ההערכה האם נהג היה שיכור בעת הנהיגה, עשויה להיות מורכבת מגורמים נוספים. השוטר הוא מעין עד בשטח, אשר מעיד על מה שהוא ראה. בצורה כזו, הוא יכול להעיד שראה אתכם נוהגים בצורה מסוכנת. לאחר מכן, עם עצירת הנהג, השוטר יתרשם מהאינטראקציה הישירה איתו. האם הוא מדבר בצורה ברורה או "כמו שיכור"? האם נודף מפיו הריח האופייני של אלכוהול? ניתן גם לבקש מהנהג לצאת מהרכב וללכת בקו ישר. 

 

בדיקת דם במקום בדיקת ינשוף?

בדיקת דם היא בדיקה נוספת שניתן לבצע. למעשה, זו היא הבדיקה המדויקת מכולן. בדיקת הדם אופיינית למצבים של תאונות דרכים והיא לא מבוצעת במקום. זכותו של הנהג לדרוש לעשות בדיקת דם במקום בדיקת ינשוף (מאחר שבדיקת דם מדויקת יותר).

 

עוד כמה נקודות חשובות

מדובר בנושא מורכב, שבו חשוב להתייעץ עם עורך דין. עם זאת, אלה עוד כמה נקודות שכדאי גם לכם להכיר אישית כנהגים: 

  • המתנה של רבע שעה: החוק מחייב את השוטר להבטיח, שהבדיקה מתבצעת רק לאחר 15 דקות שבהן הנהג לא שתה ולא אכל. כך שניתן לסרב להיבדק, עד שיעבור פרק הזמן הדרוש.   
  • לא כל שתייה היא שכרות: לא כל נהיגה לאחר שתיית משקה חריף נחשבת לעבירה מסוג זה. אם שתיתם רק כמות קטנה, אין זאת אומרת שאתם צריכים לחשוש מלהיבדק בינשוף. ייתכן מאוד שהמכשיר לא יזהה כמות אלכוהול חריגה ולא תקבלו דו"ח. 
  • לא לנשוף חלש: טעות לחשוב, שנשיפה חלשה תביא לכך שהמכשיר לא יזהה עד כמה אתם שיכורים (בהנחה שזה מצבכם). נשיפה חלשה מדי תזוהה כבדיקה לא תקינה ואתם עלולים להיחשב כמכשילים את הבדיקה! 
  • זהירות מיוחדת: יש סוגי נהגים עבורם תיחשב עבירה זו לחמורה במיוחד, וכדאי לקחת זאת בחשבון בהקשר בדיקת הינשוף. מדובר על נהגים מקצועיים, נהגים חדשים ונהגים צעירים. 
  • כדאי לתעד: אם עוצר אתכם שוטר בנסיבות של חשד לנהיגה מסוג זה, כדאי לכם להיעזר בשירותיו של עורך דין נהיגה בשכרות, עשויה להתפתח אינטראקציה לא קצרה איתו. חלקה עשוי לקבל ביטוי בדו"ח כתוב, אבל חלק ניכר יישאר בעל פה. מאחר שכל זה עשוי להיות משמעותי מאוד בהמשך מבחינה משפטית, כדאי לצלם ולהקליט את האירוע כולו. באופן אידיאלי, לעשות זאת על ידי מישהו שנמצא איתכם, באמצעות הטלפון הסלולארי שלו.  

אנו, בדוויק ברנט משרד עורכי דין בעלי ותק של עשרות שנים בתחום דיני התעבורה, לרבות בשורות משטרת ישראל בתפקידי, תביעה, חקירות ובוחנות, טיפלנו וייצגנו בהצלחה בתיקי שכרות רבים אין ספור, נשמח לעמוד לשירותכם ולהיפגש במשרדנו.  


*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.
לייעוץ ראשוני שלחו טופס:

    כתובתנו
    דרך בגין 112 תל-אביב 6701308
    077-4420820 משרד
    0525634178 עו״ד אבי דוויק

    0507451980 עו״ד יורי ברנט
    שעות פעילות
    א-ה: מהשעה 9:00-18:00
    דואר אלקטרוני
    dweck-brant@012.net.il
    2024 © כל הזכויות שמורות לדוויק ברנט משרד עורכי דין
    לייעוץ ראשוני
    חייגו עכשיו: 077-4420820
    או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת: