מותר ואסור בזמן נהיגה – מומלץ לקרוא
כל מי שאוחז בהגה יודע כי עליו להתרכז במה שלפניו. כלומר בנהיגה נכונה תוך התחשבות בנעשה על הכביש, שיקול דעת נכון ונהיגה בטוחה.
הבעיה היא שהפיתויים הם רבים מידי, אכילה, שתייה, קריאה ומעל הכול, עיסוק במכשיר הסלולארי מושכים את הנהגים, במיוחד את אלו המעבירים שעות ארוכות על הכביש. נוסיף על כך את העמידה הממושכת בפקקים כאשר הנהג המשועמם מוצא את עצמו מבלי משים מתעסק עם המכשיר הסלולארי החכם, מסמס, גולש בפייסבוק, שותה קפה, סופר שטרות ועושה פעולות רבות כאשר הוא לא תמיד מסוגל להפסיק את אותן הפעולות גם כשהוא כבר מתחיל בנסיעה.
הענישה הצפויה
בחודשים האחרונים מפעילה משטרת ישראל יחידת אופנועים, זאת בנוסף לאכיפה המוגברת באמצעים שונים מתוך מטרה לעצור את השימוש במכשיר הסלולארי בעת הנהיגה. אם אלו הם האופנועים, הרי שהם מסוגלים להתגנב מאחורי כל כלי רכב כמעט כאשר הם כמעט בלתי נראים. השוטר אשר רואה את הנהג מבעד לחלון השמאלי כאשר הוא מחזיק את הטלפון הסלולארי או שהוא עושה כל פעולה אחרת אשר נחשבת אסורה בעת נהיגה, הוא מסמן לו לעצור ואף רושם לו דוח בגין שימוש בטלפון סלולרי בעת נהיגה. מדובר בקנס בסכום בלתי מבוטל העומד על 1000 ש"ח + 8 נקודות. כאשר מדובר בנהיגה לא בטוחה או חסרת זהירות, הקנס יעמוד על 500 ₪ + 8 נקודות.
מה אסור ומה מותר לעשות בזמן נהיגה?
על פי תקנה 21(ג) לתקנות התעבורה נקבע:
“נוהג רכב חייב להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה; אולם רשאי הוא להסיר יד אחת מן ההגה או הכידון אם עליו לעשות בה דבר להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה.”
למעשה מחויב כל נהג לאחוז בשתי ידיו בהגה בעת הנסיעה כך שהוא לא יכול להיות פנוי לביצוע פעולות נוספות. אז נכון שנהג שמוריד את היד מההגה כדי לגרד את האוזן או כדי להגביר את עוצמת השמע של מערכת הסטריאו לא ייקנס ולא ייעצר. כך גם ברור שמותר להסיר את היד מההגה לצורך החלפת הילוכים או ביצוע כל פעולה הקשורה לנהיגה. אך פעולות כמו אחיזה בטלפון ושימוש בו שלא באמצעות דיבורית או שליחת מסרון, קריאת מסרון וכדומה, הן בהחלט פעולות אסורות.
שימוש בתוכנת ניווט
כיום נעשה שימוש נרחב בתוכנות ניווט במהלך נסיעה. אז נכון שכל צפייה במכשיר סלולארי היא עבירה חמורה והיא מסכנת את הנהג ואת שאר הנוסעים והנהגים בכביש. אך תוכנת ניווט אשר לא נמצאת בידי הנהג אלא היא מוצמדת לשמשה או ללוח השעונים, מותרת לשימוש.
מעבר לזה, אכילה, שתיה (חמה בעיקר) כתיבה או קריאה, ספירה של כסף ועוד, נחשבות כולן לפעילויות אסורות ומסוכנות. הענישה על כך חמורה.
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.