רחובות וכבישי ישראל מלאים באופניים רגילים או חשמליים בשלל סוגים וצורות, ואליהם מצטרפים קורקינטים וכלים אחרים המשמשים בעיקר צעירים לעבודה כשליחים ולפנאי. נכון להיום מספרם גדול והגיע לרמה שהמחוקק נדרש לקבוע לגביהם תקנות ולתת לגביהם את הדעת, ובתוך כך להתייחס גם לנהיגה בשכרות על אופניים. טרם נוסחו תקנות או חוקים שלמים והמצב בהחלט הביא לחוסר בהירות בנושא.
מהם אופניים לצרכי התקנות והחוק?
אופניים הם כלי דו גלגלי לרכיבה, ואולם בתקנות התעבורה נקבעו תנאים המפרידים בינם לבין אופנוע או כלי דו גלגלי ממונע אחר. במידה ומולאו כל התנאים יהיה הרוכב פטור מחובת רישום ורישוי, וכן מחובת רישיון נהיגה. התנאים הם: שבאופניים בעלי מנוע עזר ההספק המרבי של המנוע לא יעלה על 250 ואט, שהמנוע החשמלי יופעל על ידי דיווש באופניים, שכוחו יירד עם העלייה במהירות הנסיעה ויפסיק לפעול כשהמהירות תעבור את ה-25 קמ"ש, שיותקנו בהם פעמון או צופר, שיהיו בעלי פנס קדמי עם אור לבן, פנס אחורי עם אור אדום, מחזירי אור צהובים על דוושת האופניים ומחזירי אור בחלקם האחורי.
נהיגה בשכרות על אופניים
כאמור, ניסוח התקנות אינו הושלם בכל הקשור לרכיבה על אופניים או אופניים חשמליים, קורקינטים ודומיהם, ואולם ניתן ללמוד מפסיקות בית המשפט לתעבורה על יחס מערכת המשפט לכלים הדו גלגלים החשמליים. נקבע בהם שאופניים חשמליים ומכניים הינם כלי רכב כהגדרתם בפקודת התעבורה, וכיוצא בכך חל מי שייתפס בנהיגה בשכרות על אופניים החוק הרגיל לגבי נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת אלכוהול, כמו גם איסור נהיגה בהשפעת סמים.
למעשה רוכבים אלו יעמדו לדין כנהגים ברכב רגיל, והם חשופים לענישה על ידי סנקציות בהתאם. ואמנם מלבד גיל רכיבה מינימלי – 16 שנים אין כל תקנה באשר לזהות הרוכב ואף ניתן לרכוב על אופניים חשמליים או מכניים ללא רישיון. לפיכך הסנקציות שינקטו יותאמו ועשויים להיגזר קנסות, או דחייה באפשרות להוציא רישיון בעתיד, ואף במקרים בעלי השלכות חמורות כמו פגיעה במשתמשי כביש אחרים מאסר.
לכן במקרה של נהיגה בשכרות על אופניים מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין נהיגה בשכרות, שהוא מומחה לתחום דיני התעבורה ולא להשאיר את הדברים לידי הגורל, שכן כאמור עשויות להיות לכך השלכות על הרוכב בכל גיל.
משרד עורכי דין תעבורה דוויק ברנט ושות' פועל כבר שנים רבות כדי לסייע ולעזור לאלפי לקוחות להתמודד עם אישומים הקשורים בדינים ועבירות תעבורה. עו"ד אבי דוויק ועו"ד יורי ברנט הינם עורכי דין לתעבורה אשר שירתו במשטרת ישראל במשך שנים רבות, ובמגוון תפקידיהם השונים בתביעה, בחקירה ובבחינה צברו ניסיון מקצועי מגוון וידע על שיטות העבודה והחקירה במשטרה ובדיני התעבורה בפרט.
הלקוחות הפונים למשרד נהנים מקשת רחבה של תחומי ייעוץ משפטי בסוגיות הנוגעות בדיני התעבורה, וכן מזמינות אנשי המשרד במשך 24 שעות ביממה. במקרים של נהיגה בשכרות מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה מנוסה.
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.