מספר חירום 24/7 חייגו: 050-7451980
לייעוץ ראשוני התקשרו: 052-563-4178

האם מצלמות מהירות אמינות?

7.04.2021

אם אתם נהגים, אי אפשר היה לפספס את זה – בשנים האחרונות כמעט 200 מצלמות מהירות לאכיפת עבירות תנועה הוצבו ברחבי הארץ, במטרה לתעד, לאתר ולהעמיד לדין נהגים שעברו באור אדום או נהגו במהירות מופרזת. 

פרויקט זה, הידוע כפרויקט א3, היה לאחת מתכניות האכיפה היקרות בתולדות ישראל, ובמסגרתו הוסכם על הצבתן של 100 מצלמות נוספות. על פי חשיפת 'כלכליסט', בארבע השנים האחרונות עמד היקף הכנסות המשטרה מדו"חות מצלמות המהירות על כ600 מיליון שקלים. אך נשאלת השאלה – האם הן אכן אמינות?

האם מצלמות מהירות אמינות?

אופן פעולת המצלמה

בניגוד לתפיסה הרווחת, מצלמות המהירות אינן מצלמות ומתעדות את כלל הרכבים, אלא – באופן תיאורטי – רק את אלו שעוברים על החוק. עם הצבתה של מצלמת מהירות, מונחים לצידה בכביש עצמו פסים מגנטיים. כשרכב חולף על פניהם ניתן לחשב את מהירותו תוך פחות משניה, ואם היא חורגת מן המותר ניתנת הוראה למצלמה לצלם. 

אז מה הבעיה?

ראשית, מאז שהחל פרויקט א'3 לא נמדדה כל ירידה במספר תאונות הדרכים, הנפגעים או ההרוגים, על פי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. שנית, כלל לא ברור האם מצלמות מהירות אמינות ומבצעות את תפקידן כהלכה. רבים רואים במצלמות משאבת כספים בזבזנית להחריד, עדות לכישלונה של המשטרה השולחת ידיה במיזמים פופוליסטיים ובלתי יעילים על חשבון משלם המיסים. 

כבר בשנת 2018 פסק בית המשפט בעכו כי תהליך ההכשרה של מפעילי המצלמות רצוף כשלים המטילים ספק ביעילות הפרויקט. בתי המשפט, כך שנכתב בפסק הדין, כורעים תחת מעמסת ערעורי הדו"חות הנערמים לפתחם. גם של אמינותה חוות הדעת מטעם מכון התקנים הישראלי נפגמה משנחשפה עדות השקר של הבכיר במכון אילן כרמית, שטען תחילה כי ליווה את ניסויי המצלמות.

ואם כל זה לא מספיק – קבע השופט שמשטרת ישראל עושה לילות כימים על מנת להעמיד כמה שיותר נהגים לדין ולהגיש כמה שיותר דו"חות.  מאז הובא תיק ראשון זה לדיון בבית המשפט, הקפידה המשטרה להציע עסקאות טיעון לנהגים שהתייצבו למשפטים וערערו על רקע השאלה האם מצלמות מהירות אמינות בכלל. כך נמנעה בחינתן המחודשת של המצלמות. 

רגע, מישהו נותן על כך את הדין?

לא ממש. לאחרונה נתברר בביקורת שערך השופט בדימוס דוד רוזן כי ניצב-משנה שרית פיליפסון, לשעבר ראש מחלקת תביעות תעבורה במשטרה, הואשמה בשיבוש הליכי החקירה, הסתרת עובדות והתנהלות פגומה מצד התביעה. אך אף על פי שהוגשה המלצה להעמידה לדין, נכון לעכשיו פיליפסון מצויה ברשימת השיבוץ מחדש במשטרה, וככל הנראה תמונה לסגנת מפקד מנהלת הקורונה. מינויה עדיין טעון אישור מצד השר לבטחון פנים.

עו"ד אבי דוויק ועו"ד יורי ברנט, כל אחד מהם הוא עורך דין תעבורה מנוסה, והם שירתו בעבר במשטרת ישראל בתפקידי חקירות ותביעות, וכיום מסייעים ללקוחותיהם בשורה ארוכה של תיקי תעבורה, ביניהם בהפחתת נקודות וביטולן, עבירות של מהירות מופרזת, אי ציות לתמרורים ועוד.


*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.
לייעוץ ראשוני שלחו טופס:

    כתובתנו
    דרך בגין 112 תל-אביב 6701308
    077-4420820 משרד
    0525634178 עו״ד אבי דוויק

    0507451980 עו״ד יורי ברנט
    שעות פעילות
    א-ה: מהשעה 9:00-18:00
    דואר אלקטרוני
    dweck-brant@012.net.il
    2024 © כל הזכויות שמורות לדוויק ברנט משרד עורכי דין
    לייעוץ ראשוני
    חייגו עכשיו: 077-4420820
    או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת: