מעבר באור אדום נחשבת לעבירה חמורה ומסוכנת, כזו שעל נקלה יכולה להביא להתרחשותה של תאונת דרכים. העבירה יכולה להופיע במספר צורות.
הראשונה, כברירת משפט, עבירת קנס של 1500 ש"ח ו – 10 נקודות, אשר שוטר שהבחין בנהג מבצע אותה, מוסר לנהג.
השניה, עבירה של אור אדום בנסיבות מחמירות, כאשר השוטר שאכף את העבירה סבור, כי היו נסיבות מחמירות במהלך ביצוע העבירה, כגון תאונה שכמעט והתרחשה כתוצאה מביצוע העבירה, או אז בסמכותו של השוטר למסור לנהג הזמנה לדין לבית המשפט לתעבורה, שם עתירת התביעה המשטרתית לעונש, הינה בד"כ לפסילה בפועל, בנוסף לעונשים נוספים.
השלישית, עבירה של נסיעה ברמזור אדום, אשר תועדה באמצעות מצלמה, בעל הרכב יקבל לביתו הודעה על ביצוע העבירה והודעת תשלום קנס של 1500 ש"ח ו – 10 נקודות חובה.
הרביעית, עבירה של אור אדום בנסיבות מחמירות אשר תועדה באמצעות מצלמה, שם תוגש הזמנה לדין לבית המשפט לתעבורה והמדד לנסיבות מחמירות הינו, כי בעת חציית הצומת באור אדום, דלק כבר האור האדום למעלה מחמש שניות.
החמישית, כאשר עבירת האור האדום גרמה לתאונת דרכים, אז יוגש כנגד הנהג כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בגין אחריותו לגרימת התאונה בנסיבות של אי ציות לאור אדום ברמזור ונהיגה בקלות ראש.
נסיעה ברמזור אדום עונש ופתרון
הקנסות בהם מדובר, הנקודות, פסילת רישיון נהיגה – כל אלה עונשים, אשר עשויים להיות משמעותיים מאוד. אם מדובר על נהג מקצועי, על אחת כמה וכמה. אך גם לאדם הממוצע. זאת, לאור השימוש הרב שאנו עושים ברכבים, הן לצרכי פרנסה והן עבור סידורים שונים, קניות, טיולים ועוד. אז מה ניתן לעשות בנידון?
על מנת להתמודד בצורה מוצלחת עם אחת מהעבירות הנ"ל, מומלץ להיות מיוצג על ידי עורך דין תעבורה מנוסה ומקצועי. לכל אחת מהעבירות יש את דרכי ההתמודדות הייחודיים לה, אשר עורך דין תעבורה מקצועי מכיר. דוחות ידניים הניתנים במקום על ידי שוטר בנושא של נסיעה ברמזור אדום, צריכים להכיל בתוכם את כל יסודותיה של העבירה. אי ציון פרט כזה או אחר על ידי השוטר, יכול להביא לזיכוי הנהג, או לחילופין, להסדר טיעון מקל ואף לחסוך בנקודות משרד הרישוי.
דוחות מצלמה הינם דוחות המוגשים מכוח חזקת הבעלות, ניתן להסב אותם על שם הנהג בפועל, הן בבית המשפט והן בפניה מוקדמת למחלקת פניות נהגים ארצית במשטרת ישראל. בתאונות הדרכים, לרוב מוגש כתב האישום על סמך עדותו של עד כזה או אחר, אשר חקירה נגדית נמרצת יכולה לקעקע על נקלה, את מהימנות גרסתו. בתיקים אלו, חובה על התביעה המשטרתית גם להוכיח, את תקינותה של מערכת הרמזורים בזמן התרחשותה של התאונה. קרה לא אחת, כי נרשמו תקלות במערכת הרמזורים, אשר גרמו להצלבת מופעי רמזור, שגרמו בתום לב להתרחשותה של התאונה.
העבירה הינה חמורה, בתי המשפט אינם נוהגים להתייחס אליה בסלחנות ולפיכך מומלץ לפנות לעורך דין תעבורה מקצועי, מיומן ומנוסה לצורך שכירת שירותיו לייצוג.
מעבר באור אדום נהג חדש והחוק
במקרה של מעבר באור אדום נהג חדש יידרש גם לעבור שוב מבחן תיאוריה ותקופת הגדרתו כנהג חדש תוארך בשנתיים נוספות. כל זאת, לא בעקבות החלטת בית משפט, אלא מול משרד הרישוי, כאשר יגיע הזמן לחדש את רישיון הנהיגה. נהג חדש הוא גם פעמים רבות נהג צעיר (מתחת לגיל 24), דבר שמתבטא בניסיון מצומצם יחסית על הכביש. לכן גם הסיכון לעבור עברות מסוג מעבר באדום, גדול מהרגיל.
רמזור אדום נקודות והסכנות שבחוסר ידע
כפי שהזכרנו קודם, מעבר ברמזור אדום עשוי להתבטא בכך שתקבלו נקודות לחובתכם. האם אתם יודעים, האם וכמה נקודות רשומות על שמכם עכשיו? אם עברתם באור אדום, כמה נקודות יתווספו לכך? ומהן ההשלכות, של צבירת כמות הנקודות הזו ביחד? נושא הנקודות, הוא בין הדברים שנהגים לא תמיד מתמצאים לגביהם ולא תמיד מעודכנים לגבי מצבם האישי בנידון. ניתן לברר נקודות כאלה, במקורות כגון מרכז פניות נהגים ארצי, משרד הרישוי (כוכבית 5678), סניפי משרד הרישוי ואתר gov.il.
קנס על רמזור אדום
- האם עדיף לשלם? – בעקבות עברה של מעבר אור אדום קנס הוא עונש אופייני מאוד. לכן, לגבי עברות כאלה, שאלה חשובה ואופיינית, היא האם כדאי לשלם את הקנס? מדובר ב"ברירת קנס". משמע – לא חייבים לשלם אותו וניתן במקום זאת, להישפט. אם השיקול הוא חסכון כספי, כדאי לקחת בחשבון שבכדי לשפר את מצבכם בבית המשפט, ייתכן שתצטרכו לשלם לעורך דין. מבחינת הזמן שתשקיעו בכך, ברור שפשוט ומהיר יותר לשלם את הקנס.
- הודאה באשמה – שימו לב, שמבחינת מעבר באור אדום קנס הוא לא רק עניין של תשלום כספי. חשוב לדעת, שעצם התשלום, כמוהו כהודאה באשמה!
- סיכון גדול במיוחד – בהקשר של מעבר רמזור אדום קנס הוא לא הדבר שצריך להדאיג אתכם. גם הקנס הגדול ביותר, מתגמד אל מול הסיכון האמיתי במצב כזה, שהוא גרימת תאונה חמורה. תאונת דרכים קטלנית או כזו שבה יש פצועים קשה, עשויה להיות בעלת השלכות כבדות. הן רפואיות, הן נפשיות וגם כספיות. הרבה מעבר לנטל של קנס, גם אם גובהו הוא אלפי שקלים.
מעבר ברמזור אדום – עוד כמה נקודות חשובות
- אמינות המצלמות – נסיעה ברמזור אדום מתועדת לעתים במצלמות תנועה. חשוב להבין, שאמינותן מהווה נושא מורכב, שיש בו לא מעט "פרצות".
- ערנות ברמזורים, תמיד! – חשוב להיות ערניים בעצירה ברמזור אדום, לא רק מבחינת הימנעות מביצוע עברת מעבר באור אדום. ברמזור אדום, גם אסור לפי החוק להוריד את הידיים מההגה או להיות עסוקים במשהו אחר, כגון טלפון סלולארי. רבים מנצלים את העצירות הקצרות ברמזור, בכדי לבדוק מצב בטלפון. למשל, לקרוא SMS שהתקבל. הדבר עשוי לסבך אתכם גם מבחינת בטיחות בנהיגה וגם מבחינת החוק.
- רכבים עם סיכון מוגבר – נסיעה באור אדום רלוונטית כמובן גם לגבי כלי רכב דו גלגליים, כולל אופניים וקורקינטים. במקרה שלהם, כדאי לקחת בחשבון שהסיכון הבטיחותי כפול ומכופל.
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.