ינשוף הוא המכשיר המרכזי בו משתמשת המשטרה על מנת לבחון את כמות האלכוהול בדם הנהג. הנהג נושף לתוך מתקן שבודק את ריכוז האלכוהול בדם. במידה ונמצא כי אחוז האלכוהול גבוה מהמותר, הנהג עלול להיות מורשע בנהיגה בשכרות, רישיונו ייפסל, והוא יצבור 10 נקודות תעבורה לחובתו, אז איך לעבור בדיקת ינשוף? המשיכו לקרוא.
מה ניתן לעשות אם מתגלה בבדיקת ינשוף כי נהגתם בשכרות? האם ניתן לערער, או שהתוצאה של בדיקת ינשוף היא חד משמעית? יש בהחלט מה לעשות, לא הכול אבוד, כפי שתראו בהמשך.
מה בודקים בבדיקת ינשוף?
בזכות מכשירי הינשוף החדשים, שיצאו ב-2017, יכולה המשטרה למדוד באופן מדויק יחסית את שיעור האלכוהול בדם. הרף לבדיקת האלכוהול באמצעות הינשוף משתנה. לאחר בדיקה ראשונית, בקרב נהגים חדשים, עד גיל 24, ונהגי רכב ציבורי ומשא, אם מתגלה בבדיקת ינשוף מעל 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף, הנהג נחשב שיכור. עבור שאר הנהגים, המדדים הלא תקינים הם מעל 240 מיקרוגרם בליטר של אוויר נשוף. המשטרה אוכפת בפועל במקרה הראשון מעל 100 מיקרוגרם, ובמקרה השני מעל 290 מיקרוגרם. זאת כדי למנוע טעויות אפשריות הנובעות מרגישות המכשיר.
נהלים הקשורים למכשיר
בדיקת ינשוף מנוהלת ומבוצעת על ידי המשטרה, שפועלת על פי כללים ונהלים אליהם היא מחויבת. כך, לפני תחילת משמרת, חייבים השוטרים לבצע בדיקת כיול. בנוסף יש לבצע בדיקה עצמית ולבדוק כי מתקבלים ערכים תקינים לפני משמרת ואחריה.
בטווח הארוך, חייבת המשטרה לבדוק תקינות מדי חצי שנה את תקינות המכשיר ולצרף לכך אישור תע"צ תקינות.
איך לעבור בדיקת ינשוף? דגשים ונהלים
איך עוברים בדיקת ינשוף? תצטרכו לדעת שאם עוצרים אתכם בחשד ששתיתם, השוטר חייב להמתין 15 דקות לפני ביצוע בדיקת הינשוף. בנוסף, הוא חייב להעביר אתכם בדיקה שנייה לווידוא התוצאה. לאחר מכן, כותב השוטר דו"ח בו הוא מתאר מה קרה ואת הממצאים.
עוד דבר שחשוב לדעת בנושא של איך לעבור ינשוף, הוא שאמנם קיימת בדיקת דם, שהיא בדיקה חלופית לבדיקת ינשוף, אך על פי חוק, מוטלת על הנהג חובה למסור את בדיקת הנשיפה, במידה וכך החליט השוטר. בדיקת דם לוקחת יותר זמן והיא מורכבת יותר מינשוף ולכן מרבית השוטרים יסרבו לקיים אותה.
החוק קובע, כי כל הכשלה של בדיקת ינשוף, סירוב לבדיקת ינשוף לתת בדיקה, אומרת באופן אוטומטי שהנהג היה שיכור, ולכן הוא צפוי לקבל את אותם עונשים כאילו עלה בבדיקה שנהג בשכרות.
יש לכך שני מקרים חריגים: ראשית, אם הנהג החשוד חולה במחלת ריאות חריגה, כמו אסטמה, שמקשה על ביצוע הנשיפה, הוא לא יעבור את הבדיקה. שנית, השוטר חייב להסביר מה המשמעות של סירוב לפני שהוא ממשיך הלאה.
נכשלתי בינשוף, מה לעשות?
זכרו כי השיטה הטובה ביותר לשאלה "איך לעבור בדיקת ינשוף?" הוא לא לשתות מעל הכמות המותרת בחוק. הינשוף נחשב אמין במיוחד בעיני בית המשפט.
עם זאת, חשוב לדעת שגם אם הבדיקה יצאה חיובית, יכול להיות שנפלה טעות באחד משלבי הבדיקה. יתכן כי הבעיה היא במכשיר, והוא לא מכויל, או לא עבר את הבדיקות הנדרשות. יתכן גם כי הבעיה היא בשוטר שלא עבד על פי הנהלים, ולא בדק אתכם פעמיים בטווח הזמן הרצוי. אולי בכלל סירבתם לבדיקת ינשוף, והשוטר לא הסביר לכם את ההשלכות, או שאתם חולים חלילה במחלת ריאות ולא הייתם צריכים להיבדק כלל.
בזמן הבדיקה יתכן כי תהיו לחוצים או מפוחדים מדי, ולכן לא תזכרו מה קרה. לכן, חשוב לתעד בזמן אמת. אם אפשר, אז באמצעות צילום, החל מהרגע שהשוטר עוצר אתכם ועד הרגע שמסתיימת האינטראקציה. אם לא הצלחתם לתעד בעצמכם, בקשו מהשוטר לתעד את המקרה בדו"ח שהוא ממלא באותו רגע, כולל דברים שנראים לכם לא תקינים או בעייתיים.
לא להתעמת עם השוטר- חכו לעורך דין תעבורה
אם הואשמתם לאחר בדיקת ינשוף בנהיגה בשכרות, אל תתעמתו עם השוטר. זה רק יכול להחמיר את הסיטואציה ואת הסנקציות עליכם בהמשך. בשביל זה יש עורך דין תעבורה, שיבדוק האם השוטר עבד על פי הנהלים, והאם המכשיר איתו בוצעה הבדיקה תקין. עורך דין טוב, מקצועי ובעל ניסיון, יוכל לייצג אתכם בפני בית המשפט, לסייע לכם בהקלת העונש, ואולי אפילו להביא לזיכוי שלכם.
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.