אחד הדיונים המרתקים, הממושכים והמאתגרים ביותר שנערכים בעולם המשפט בכל הקשור לדיני תעבורה, הוא ללא ספק הדיון שמתרחש לגבי האמינות של דוחות ממצלמות מהירות. נדמה שאין נהג אחד שלא מצא את עצמו מתמודד מול המשטרה והפרקליטות בעניין של דו"ח מצלמת מהירות. המשטרה שולחת לנהג הביתה הודעה, כי הוא נתפס נוהג במהירות גבוהה מן המותר בכביש מסוים על פי מצלמות המוצבות במקום. באופן עקרוני, על פניו, יש למשטרה את כל הכלים והיכולות לטעון שזו טענה אמיתית, שאי אפשר להתווכח איתה, הרי יש מצלמה, הכול מתועד.
אך פה מתחיל העניין וזו גם הסיבה מדוע זה דיון מרתק ומאתגר, כי הוא משלב טכנולוגיה חדשה, אשר לא תמיד הינה מדויקת. אם יש לנו דרך להוכיח שהעבירה שמתאר דוח מצלמת מהירות לא בוצעה, בין אם זה שהמצלמה לא דייקה במהירות או בכל דבר אחר, הרי שאנו יכולים להימנע מקנס או העמדה לדין. צריך לומר, כי נושא מצלמות המהירות מצוי כיום בדיונים משפטיים והמשטרה טרם גיבשה עמדה סופית ביחס למצלמות אלו, כמו גם בתי המשפט בערכאות הגבוהות.
מעבר לכך יש גם שאלה בסיסית, האם באמת בעל הרכב הוא שנהג, ואם לא, כיצד מעבירים את הדוח למי שנהג. הרי לא מדובר פה רק בעניין כספי אלא יש פה גם עניין של ניקוד או העמדה לדין, מספר עבירות מצטברות ועוד. בהקשר דו"ח מצלמת מהירות, אלה דברים שאנחנו צריכים להימנע מהם. עורך דין תעבורה, יוכל לעזור לך גם בנושא זה של הסבת עבירות, בדיקת מצב הנקודות ועזרה בהימנעות מהשתת סנקציות משרד רישוי בגין צבירת נקודות נהיגה.
יש לומר, לעיתים ובתנאים מסוימים, אנו יכולים לפנות בבקשה מנומקת למשטרת ישראל להמרת דוחות מצלמת מהירות באזהרה.
כיצד מתמודדים עם דו"ח מצלמת מהירות?
מעבר לנושא אמינות מצלמות המהירות, אשר מצוי כיום בדיונים משפטיים, הרי שלעיתים, די בבחינה מקצועית של תצלום העבירה, על מנת להבין, כי שגתה המשטרה , כאשר בחרה להאשים דווקא נהג כזה או אחר. בעקבות דו"ח מצלמת מהירות, נושאי חדות התמונה, הימצאותם של רכבים נוספים בתצלום, מספר נתיבי נסיעה וכיו"ב, כולם רלוונטיים לנושא הוכחת העבירה על פי התמונה. היבטים הקשורים לבדיקות תקופתיות של המצלמה (כיולים וכיוצא בזה), אף הם חשובים לא פחות. לכן, חשוב מאוד לעבוד עם עורך דין המתמחה בדיני תעבורה, שידע לעמוד על הדברים הנ"ל ולספק לנו ייצוג משפטי הולם.
עוד כמה נקודות חשובות על דוחות מהירות מצלמה
בכדי להבטיח טיפול מיטבי בעניינכם וגם אם לא קיבלתם עדיין דו"ח מצלמת מהירות, כדאי להכיר את העובדות הבאות:
- נהג חדש – מי שמוגדר כנהג חדש ועבר בתקופה זו עבירת מהירות, עלול לקבל הארכה של תקופת הנהג החדש בעד שנתיים! במקרים מסוימים, הוא עשוי גם להיות מחויב לעבור מחדש את בחינות התיאוריה.
- לא למהר לשלם – הידעתם? תשלום קנס, למשל של דו"ח מצלמת מהירות, שווה ערך להודאה באשמה. לרוב, יעמדו לרשותכם כתשעים יום לתשלום, עם אפשרות להישפט במקום זאת.
- כן למהר להתייעץ – לאור כל זאת, מוטב להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בתעבורה, לפני שמשלמים את הקנס. כך תוכלו להבטיח, שאתם מאתרים בנחת עורך דין איכותי, מתאמים איתו פגישה ושעומד לרשותכם די זמן עבור בירור דוח מצלמת מהירות, בדיקת הדוח ותכנון פתרון למצב.
- מדרג של אפשרויות – האפשרות של קנס או ברירת משפט, היא דבר רגיל במקרים של דו"ח מצלמת מהירות. עם זאת, החוק קובע בנושא זה אפשרויות שונות, שנובעות קודם כל מהמידה שבה הפרתם את החוק. במקרה זה, מדובר בנהיגה במהירות מופרזת ואכן, התוצאה שלה תתייחס לאותה מהירות. כלומר, המידה שבה חרגתם מהמהירות המותרת באותו כביש בו קרה המקרה, תתבטא בגובה הקנס אשר תידרשו לשלם וגם במספר הנקודות.
ערעור על דוח מצלמת מהירות
לשם חידוד נושא דוח מצלמת מהירות וערעור עליו, אלה חלק מהדברים בגינם ניתן להגיש ערעור על דוח מצלמת מהירות ואף להגיע לתוצאה של ביטול הדוח:
- מה המהירות המותרת שעליה ידע הנהג? – המהירות המותרת מוגדרת בדיוק לגבי כל דרך אך חייבת להיות גם מוצגת לנהגים בתמרורים.
- מי בדיוק ביצע את העבירה? ובאיזה רכב? – המכשיר עשוי לזהות מהירות מופרזת של רכב אחד אבל השוטר המודד יטעה ויוגש דוח מצלמת מהירות לגבי רכב אחר. אם מדובר למשל במצב של מדידת מהירות בכביש מעוקל, הדבר עשוי להפריע להתמקדות המכשיר ברצף על רכב אחד.
- האם מכשיר המדידה כויל כהלכה? – כיול מכשיר אמור להיות מתועד בתעודת כיול.
- האם מכשיר המדידה הופעל כראוי? – הפעלת מכשיר מדידת המהירות חייבת להתבצע על פי נהלים מוגדרים, בכדי שהיא תהיה אמינה ומדויקת וכך גם דוח מצלמת מהירות. יש למשל היבטי מרחק וטווח. כלומר, רדיוס מסוים, שרק במסגרתו מכשיר המדידה יעיל.
דו"ח מצלמת מהירות 2021 – שאלת האמינות
לכאורה, מצלמות המהירות, שהן לא טכנולוגיה חדשה, אמורות היו להיות אמינות מאוד. מאחר שהן במרכז העניינים בהקשר דוח מצלמת מהירות, הייתם מצפים שהמשטרה לא תגיש דו"חות ככה סתם, עם סיכוי גדול שהם שגויים. טעות! מסתבר שיש מקום לשאול על האמינות של דוח מהירות מצלמה, וזאת בלשון המעטה! יש מצלמת מהירות ניידות ויש מצלמות קבועות, אשר מוצבות במקום אחד. ישנן מצלמות גלויות ויש נסתרות. יש להן כמובן גם דגמים שונים – דבורה, ממל”ז ועוד, עם מגוון הבדלים בין דגם לדגם.
בפועל, לגבי הדגמים בהם משתמשת משטרת ישראל, נושא אמינות המצלמות שעליהן מתבסס דוח מצלמת מהירות היה ונשאר במרכז התכתשויות משפטיות עזות. הכוונה לשאלה העקרונית של אמינותן ולקבלת מידע קונקרטי על רמת אמינות זו. ב-2018 קבע בית המשפט במקרה מסוים, שמשטרת ישראל לא הצליחה להוכיח את אמינות המצלמות. באוקטובר 2021, המדען הראשי של יצרנית המצלמות גאטסו אף הובא לארץ, בכדי להשתתף במשפט שעוסק בכך. בשלהי 2021 פורסם כי למרות בעיות האמינות האפשריות של המצלמות, במשטרת ישראל מתכוונים להשתמש בהן עד 2026 לפחות. לכל זאת, יש כמובן גם משמעות מעשית, עבור נהגים שמואשמים בעבירת נהיגה במהירות מופרזת.
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.