מספר חירום 24/7 חייגו: 050-7451980
לייעוץ ראשוני התקשרו: 052-563-4178

ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים – להגיע מוכנים

8.10.2020

בכל יום עולים על כבישי ישראל מיליוני רכבים הנהוגים בידי נהגים וותיקים, צעירים וגם חדשים. התהליך לקבלת רישיון נהיגה המאפשר נהיגה בכביש מורכב ממעבר של מבחן עיוני ומעשי, כאשר לרוב נערים ונערות צעירים שמלאו להם 17 שנה ייגשו למבחנים האלו כדי לקבל את הרישיון המיוחל.

מבחני הנהיגה כוללים כמובן נושאים חשובים בסימני הדרך וכללי הנהיגה והבטיחות, אך בכל הנוגע לכשירות רפואית, אין כל בדיקה ממשית אותה נהגים נדרשים לעבור, למעט בדיקת ראייה המחייבת את הנהגים בהרכבת משקפיים או עדשות מגע בזמן הנהיגה ברכב ושאלון רפואי.

מהו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

כאן נכנס לתפקידו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, ובקיצור המרב"ד. זהו גוף המשויך למשרד הבריאות, שתפקידו לבדוק מבחינה רפואית את כשירותם של נהגים לנהוג ברכב ו/או להחזיק ברשותם רישיון נהיגה כדי לנהוג בכביש.

כאמור, בכדי להוציא רישיון נהיגה אין צורך לקבל אישור מטעם המרב"ד, אלא יש לעבור מבחן עיוני ומעשי שבסופו מוענק רישיון הנהיגה. ואולם, כאשר נהג מעוניין להוציא רישיון נהיגה לרכב ציבורי כמו אוטובוס או מונית, או לרכב כבד, עליו לעבור בדיקה רפואית במרב"ד הבוחנת את כשירות הנהיגה שלו. הסיבה לכך נעוצה באחריות הרבה שיש לנהג כלפי הנוסעים אותם הוא מסיע ולכלי הרכב בהם הוא נוהג, ולכן יש לבחון את כשירותו הרפואית לכך. בנוסף מופנים אל המרב"ד נהגים גם במקרים הבאים : הפניה מטעם רופא מכוח חובתו הסטטוטורית לעשות כן במידה ולטעמו לאדם בו הוא מטפל, תתכן בעיה בנהיגה, קצין משטרה אשר מהתרשמותו נהג שהיה מעורב בתאונת דרכים אינו כשיר לנהיגה, או נהגים אשר הורשעו בבית המשפט לתעבורה בעבירות נהיגה בשכרות/סמים והושתה עליהם פסילה ארוכה משנה בפועל, או נהגים שהורשעו בבית המשפט בעבירות אחרות והושתה עליהם פסילה ארוכה משלוש שנים. 

ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים - להגיע מוכנים

מניעת תאונות דרכים באמצעות המרב"ד

ניתן לומר, כי תפקידו העיקרי של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא להבטיח, כי על כבישי מדינת ישראל, ינועו אך ורק נהגים הכשירים רפואית לעשות כן ובכך למנוע ביצוען של עבירות תנועה ו/או תאונות דרכים על ידי נהגים בלתי כשירים.

כיצד מתבצעת בדיקת כשירות נהיגה?

כיוון שהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים בוחן את כשירותו הרפואית של הנהג, הבדיקה במכון מתבצעת בשני שלבים: בדיקה פסיכולוגית ובדיקה פיזיולוגית:

  • הבדיקה הפסיכולוגית נערכת מול הפסיכולוג הראשי במכון, שתפקידו לבצע בדיקות פסיכולוגיות לנהג ולאתר האם הוא סובל מהפרעות נפשיות או אישיותיות שעלולות להוות סכנה לו ולנהגים בכביש.
  • הבדיקה הגופנית נערכת מול רופאים מומחים, ומיועדת לבחון ולאתר ליקויים בריאותיים שעלולים להשליך את כשירותו והתאמתו של הנהג לנהיגה בכבישים, ובכך להוות סכנה ממשית ופוטנציאל מהותי לגרימת תאונות דרכים.

מתי ניתן להגיש ערר על החלטת המרב"ד?

בתום הבדיקות הרפואיות, מתקבלת תשובה האם הנהג כשיר לנהיגה או שמא בהמשך נהיגתו טמונה סכנה לשלום המשתמשים בדרך. במידה והתשובה שלילית והנהג נמצא לא כשיר מבחינה רפואית, הוא רשאי עפ"י דין ובתוך 30 ימים, לערער על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר תל השומר.

על מנת להגדיל את סיכויי ההצלחה אל מול וועדת ערר המרב"ד רצוי ומומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין תעבורה בקיא ומנוסה. עורך דין למרב"ד יגיש בקשה לקבלת התיק הרפואי במרב"ד על מנת ללמוד את נימוקי ההחלטה, בהתאם לכך ובמידת הצורך, יפנה את לקוחו לגוף הרפואי המתאים לקבלת חוות דעת נגדית ולאחר מכן יוגש ערר על החלטת המרב"ד. הדיון בוועדת ערר המרב"ד מתבצע עפ"י רוב בשני שלבים, כאשר בשלב הראשון נכנס הנהג עצמו לבדיקה ולאחר מכן נכנס עורך הדין על מנת להעלות את טיעוניו ולנסות לשכנע את חברי הוועדה מדוע יש להשיב לנהג את רישיון נהיגתו.


*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.
לייעוץ ראשוני שלחו טופס:

    כתובתנו
    דרך בגין 112 תל-אביב 6701308
    077-4420820 משרד
    0525634178 עו״ד אבי דוויק

    0507451980 עו״ד יורי ברנט
    שעות פעילות
    א-ה: מהשעה 9:00-18:00
    דואר אלקטרוני
    dweck-brant@012.net.il
    2024 © כל הזכויות שמורות לדוויק ברנט משרד עורכי דין
    לייעוץ ראשוני
    חייגו עכשיו: 077-4420820
    או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת: