המונח "קלות ראש" איננו מוכר אולי להרבה אנשים, שכן לא נהוג להשתמש הרבה, אך בדיני התעבורה יש לו משמעות ברורה, והעבירה של "נהיגה בקלות ראש", נחשבת לעבירה חמורה ביותר אשר דינה בין שלילת רישיון נהיגה למאסר.
קלות ראש, בכל מה שקשור לנהיגה, הינה עבירה המצביע על רף הרשלנות המיוחס לנהג. קיימת עבירה של רף רשלנות נמוך, עבירה של נהיגה בחוסר זהירות בניגוד לתקנה 21(ג) לתקנות התעבורה וקיימת עבירה כזו עבירה בניגוד לסעיף 62(2) לפקודת התעבורה, המלמדת בעצם, על רף רשלנות גבוה, על חוסר שיקול דעת, נהיגה מסוכנת, רשלנית, אשר עלולה להוביל לנזק, הן לאדם והן לרכוש. צריך להבין, כשנהג עולה לרכב, עליו להיות מפוקס במאה אחוז ולהפעיל שיקול דעת על כל צעד וצעד שהוא עושה, שכן הרכב בקלות יכול להפוך לכלי רצח אם לא משתמשים בו בצורה נכונה ושקולה. נהג שאיננו מפעיל שיקול דעת ונוהג בצורה פזיזה ומסוכנת, הוא כמו אדם שלוקח נשק ומשתמש בו בצורה בלתי מבוקרת.
נהג יכול להיות מואשם בעבירה של נהיגה בקלות ראש ולהיות מוזמן לבית המשפט לתעבורה, בגין עבירת תעבורה שביצע, או שורה של עבירות, אשר לדעתו של השוטר שראה אותו מבצען. כמו כן, נהג שהיה מעורב בתאונת דרכים ומוגש כנגדו כתב אישום לבית המשפט לתעבורה, אחת מהעבירות שהתביעה המשטרתית תייחס לו, לעיתים קרובות, תהיה עבירה של נהיגה בקלות ראש, זאת כאשר רף הרשלנות לטעמה ולדעתה של התביעה המשטרתית מגיע כדי קלות ראש להבדיל מחוסר זהירות.
כיצד מתמודדים עם עבירה כזו?
בכל מקרה, עבירה כזו, תביא את הנהג לבית המשפט לתעבורה ומי שמגיע לבית המשפט, ראוי, כי יהיה מיוצג על ידי עורך דין תעבורה. העמדה העונשית של התביעה המשטרתית בתיקים בהם מיוחסת לנהג עבירה של נהיגה בקלות ראש, הינה לפסילה ארוכה ומרתיעה בפועל ועורך דין תעבורה מיומן, מקצועי ומנוסה, לאחר שיבחן כמובן את חומר הראיות, בין אם מדובר בעבירת תעבורה ובין אם מדובר במקרה של תאונת דרכים קטלנית, ידע מה הדרך הטובה לחלץ את הלקוח, או למזער את הענישה שיספוג.
נהיגה בקלות ראש סעיף 62
מהגדרה כללית של הנושא איננה עניין לוויכוח או לפלפולים משפטיים. אלא היא מוגדרת באופן בסיסי ברור מאוד, במסגרת חוקים שונים. לעברת נהיגה בקלות ראש סעיף 62 לפקודת התעבורה מספק הגדרה טכנית ברורה. עם זאת, זהו לא סוף פסוק. הנסיבות תמיד שונות מעט בין מקרה למקרה והעניינים עשויים להתפתח במגוון דרכים.
נהיגה בקלות ראש הגדרה וסייגים
מעבר להגדרות היבשות, יש כאמור אפשרויות רבות. מה שנראה על פי התוצאות בשטח כנהיגה בקלות ראש, עשוי שלא להיות כך בדיוק בפועל. יש מצבים של תאונה בלתי נמנעת והכביש איננו תמיד מקום שמתנהל כמצופה, לפי השגרה הרצויה והבטוחה. כיצד יגיב נהג, שמופתע בגלל נסיבות יוצאות דופן? במיוחד בהתחשב בכך שלא ניתן להתכונן מראש לכל מקרה כזה. דוגמה להמחשה: מי מצפה שלרוחב הכביש יעבור בהפתעה גמל, מבלי להשאיר לו די זמן לבלום? נשמע לא סביר? באזור הנגב התרחשו לא מעט תאונות קטלניות, מסיבה זו בדיוק.
מה כלול בכך?
יש דוגמאות רבות, למצבים שניתן להגדיר כמקרה של נהיגה בקלות דעת.
- הסחות דעת – לדוגמה, שימוש בטלפון בזמן נהיגה
- הפרעה פיזית ליכולת לנהוג – למשל בכך שאחת הידיים לא פנויה, עקב אכילה ושתייה תוך כדי נהיגה.
- נהיגה ברכב לא תקין – למשל מכסה מנוע שלא נסגר טוב והנהג נוסע כשהוא סגור באמצעות אלתור כלשהו.
אלה כמובן רק כמה דוגמאות ויש עוד רבות. חלק מהמצבים, כגון נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים, מטופלים בחוק גם כעברות בפני עצמן.
נהיגה בקלות ראש עונש ונסיבות
מבחינת עבירה זו עונש איננו דבר שהחוק מכתיב באופן נוקשה. אלא יש לשופטים מקום רב להפעיל שיקול דעת.
בין השאר הם עשויים לקחת בחשבון:
- כוונה – האם הפעולה בוצע בכוונה תחילה או שלא?
- סבירות – האם סביר שעברה תתרחש בצורה כזו מדי פעם? הרי יש מצבים חריגים, גם אצל נהג נורמטיבי ושומר חוק.
- חד פעמי או חוזר? – האם זה היה מקרה חד פעמי או עברה חוזרת? האם האדם למשל עבר על המהירות המותרת פעם אחת במהלך אותה נסיעה? או אולי חמש פעמים?
- עברות קודמות – קיומן של עברות קודמות שמצביעות כללית על נהיגה לא זהירה.
- ניסיון – מה הוותק של הנהג על הכביש? והאם מדובר בנהג חדש? (עבירות נהג חדש נוטות להיות כרוכות בעונשים כבדים יותר)
נהיגה בקלות ראש קנס ועוד
מה עשויות להיות ההשלכות המעשיות של העבירה?
- פסילה מיידית – פסילת רישיון נהיגה מנהלית לעד שלושה חודשים. זאת, בידי קצין משטרה ולאחר שימוע.
- הרשעה – עמידה למשפט ובמקרה הגרוע הרשעה בביצוע עבירת תנועה.
- שלילת רישיון – בית המשפט עשוי להחליט, בהתאם לנסיבות המקרה, על שלילת רישיון. זאת, כולל שלילתו לצמיתות.
- מאסר – יש עברות בהן מעורבת עבירות שעשויות להוביל למאסר, בפועל או על תנאי.
- תשלום קנס – במקרה של נהיגה בקלות ראש קנס הוא בהחלט אפשרות נוספת. קנס אמנם פחות גרוע ממאסר, אך הוא עדיין סוג ענישה שעלול להיות מכביד למדי.
- אמצעי תיקון – בית המשפט עשוי לחייב את הנהג לבצע "אמצעי תיקון" כלשהו, כגון טסט חוזר או בדיקה רפואית.
- נקודות – קבלת נקודות נהיגה, בהתאם לעברה.
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.