אחת העבירות החמורות ביותר שקיימות בדיני תעבורה, היא נהיגה תחת השפעת אלכוהול. זו נחשבת עבירה חמורה מאוד, מאחר ונהג שצורך אלכוהול ועולה על הכביש, מסכן את עצמו ומסכן את הסביבה בזמן נהיגה בהשפעת אלכוהול. הוא לא בהכרח מודע למה שהוא עושה ועלול לגרום לתאונה שתביא לפגיעה בנפש וברכוש.
המדינה מנסה לצמצם את המספר של עבירות מסוג זה, בין היתר על ידי חקיקה וענישה, חינוך, מודעות, פרסום, שימוש בכלי תקשורת ועוד.
מן הסתם, אי אפשר לצמצם את המספר לאפס, מסיבות מובנות. כמעט שום עבירה בספר החוקים אי אפשר לצמצם את המימדים שלה לרמה אפסית, מה עוד שבמקרה של נסיעה בהשפעת אלכוהול, בשביל לצמצם את המספרים, צריכים משאבים, צריכה אופציות חלופיות טובות ועוד.
בשנים האחרונות המדינה מתמודדת עם בעיה נוספת, במקרים רבים בית המשפט מסרב לקבל את טענותיה ומסיבות שונות הוא משחרר נהגים שנעצרו על ידי שוטרים כחשודים שנהגו בשכרות. מה שמלמד, שכל נהג נתפס, בין אם הוא אכן נהג תחת שכרות ובין אם לאו, תמיד קיימת האפשרות שהוא יצליח באמצעות עורך דין תעבורה טוב, להימנע מקבלת עונש.
לפני שנסביר כיצד זה אפשרי, חשוב לומר, במקרים רבים זה עניין של מזל, לכן בשביל לא להגיע למצב כזה שאנחנו תלויים במזל הטוב שלנו, מוטב להימנע מלנהוג אחרי שאנחנו שותים מעל הכמות המותרת, נהיגה בהשפעת אלכוהול מסוכנת מאוד. זה אומר מעל ריכוז של 0.05 אחוז אלכוהול בדם.
אנחנו יכולים להשתמש בתחבורה ציבורית במקום, אנחנו יכולים להיעזר בנהג תורן שלא שתה, אנחנו יכולים להישאר במקום עד שהשפעת האלכוהול תחלוף או לחילופין, אנחנו פשוט יכולים לא לשתות.
כיצד אנחנו מתמודדים עם טענה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול
ראשית, חשוב להקפיד ולשים לב איך מתבצעת הבדיקה, עם אילו מכשירים, באיזה אופן. ישנם מכשירים ואמצעים שניתן לערער עליהם, מכשיר כמו בדיקת ינשוף לא תמיד מתקבל בבית משפט. לכן אנחנו יכולים לבדוק מה סוג המכשיר וכיצד אפשר לערער עליו בעניין עבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
שנית, אנחנו צריכים לנסות לזכור כל פרט, ולבחון האם התנהלות השוטרים היתה נכונה. הם יכולים לעצור אותנו לבדיקה ועדיין עליהם לנהוג על פי החוק. הם לא מורשים לבצע כל דבר בשם עבודתם.
שלישית, אנחנו יכולים להביא עדויות וראיות תומכות על כמות השתייה ששתינו, מתי שתינו ועוד. יכול להיות שזה יערער את הטענה שעלינו על הכביש עם ריכוז אלכוהול בדם גובה מהמותר.
ארבע, אם נתפסנו בפעם הראשונה בחיינו, זה יכול לשמש לטובתנו, בהנחה ושום דבר לא התרחש במהלך הנהיגה, קרי לא נגרם נזק לאף אחד ולא פגענו באיש, הרי שאנחנו יכולים להביא לידיעת השופט את הידיעה שמעולם לא נתפסנו בדבר עבירה ועל כן סביר מאוד שהוא יסכים להקל על העונש שלנו.
השלכות העבירה
מבחינת חוק נהיגה תחת השפעת אלכוהול נשפטת יותר לחומרה, כאשר מדובר על נהגים מקצועיים.
גם נהיגה תחת השפעת אלכוהול בקרב צעירים מקבלת יחס דומה. בכל מקרה, הדבר עלול להתבטא בשלילת רישיון ממושכת, מאסר, נקודות וכמובן קנסות משמעותיים. השילוב של שתיית אלכוהול ונהיגה גורם פעמים רבות לתאונות חמורות, כולל תאונות קטלניות. במצבים כאלה, נשפטים על גרימת התאונה או על ההריגה, בצורה מחמירה מהרגיל.
נהיגה בהשפעת אלכוהול
הנושא של אלכוהול ונהיגה מחולק מבחינת החוק למעשה לשני סוגי עברה שונים:
- נהיגה בהשפעת אלכוהול – עשויה להוביל מיידית להחרמת הרכב ושלילת הרישיון למשך שלושים יום. במשפט תקבלו כפי הנראה, שלושה חודשי פסילת רישיון לכל הפחות.
- נהיגה בשכרות – מובילה לפסילת רישיון לשנתיים לכל הפחות. אם זו לא הפעם הראשונה שבה אתם מסתבכים בכך, תעמדו בפני פסילה לארבע שנים לפחות!
בדרך כלל הנהג יואשם בעבירה החמורה יותר ומאמצי עורכי הדין יהיו להמיר זאת לאשמה הקלה יותר, של נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
אינטראקציה מומלצת במקרי מעצר
אם שוטר עוצר אתכם בכביש בחשד לנהיגה תחת השפעת אלכוהול, מומלץ לשתף איתו פעולה. על פי חוק, מותר לכם לסרב לבדיקות רמת האלכוהול שהשוטרים ירצו לבצע, בין אם זה באמצעות מכשיר "ינשוף" או מכשיר מסוג "נשיפון". עם זאת, הדבר לא מומלץ והוא באופן טבעי יוצג כנגדכם בהמשך. זכותכם אגב במקרים כאלה, לדרוש לעבור בדיקת דם לגילוי אלכוהול בדם, במקום בדיקת הינשוף. בדיקת דם נחשבת למדויקת ביותר ולאור האמינות הלא מושלמת של המכשירים, ייתכן שהיא עדיפה.
כמו כן, כדאי לתעד את המתרחש, באמצעות צילום והקלטה עם סמארטפון.
חשוב לדעת – בדיקת רמת אלכוהול עם מכשירים כגון ינשוף, חייבת להתבצע רק לאחר המתנה של 15 דקות, שבהן השוטר מוודא שהנהג לא שותה ולא אוכל (דברים שעשויים להשפיע על תוצאת הבדיקה). מחד, תוכלו לסרב להיבדק עד שיעבור זמן המתנה זה. מאידך, אם השוטרים לא המתינו בצורה כזו, הדבר עשוי לקבל ביטוי בהמשך בטיעוני עורך הדין שלכם ולהקל על מצבכם.
כמובן, אם אתם שיכורים, שיקול דעתכם במצבים כאלה לא יהיה אידיאלי. וזה מחזיר אותנו לעצה הקלאסית הפשוטה – החכם יודע לא להיכנס למצבים, שהפיקח יודע לצאת מהם..
מה האלכוהול עושה לנהג
רבים מרגישים שהם יכולים לתפקד היטב, גם אם הם שתו "קצת". מבלי להיכנס לשאלה מה זה "קצת", חשוב להבין עד כמה צריכת אלכוהול מפריעה לנהיגה תקינה. על פי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, היא מתבטאת בין השאר ב
- השפעה מהירה – אלכוהול מתחיל להשפיע מייד. כבר מהתחלת השתייה.
- פגיעה בערנות ובתפיסה הויזואלית – נהג שיכור קולט את מה שהוא רואה, באופן לא יעיל.
- פגיעה בזמן התגובה – נהג כזה גם מגיב יותר לאט.
- עמידות לסנוור – עמידות מופחתת לסנוור, שבעצמה מסוכנת בנהיגה.
- כתוצאה מכל הנקודות האלה, צריכת אלכוהול בזמן נהיגה פוגעת ביכולת לקלוט את המצב ולהגיב לו היטב ובמהירות. כמו כן, גובר הסיכוי במצב כזה לבצע עבירות נוספות, כגון נהיגה במהירות מופרזת.
התייעצות עם מומחים
השורה התחתונה, היא שאם נקלעתם למצב של דו"ח על נהיגה תחת השפעת אלכוהול, כדאי לכם מאוד להתייעץ עם איש מקצוע מנוסה. עורך דין שמתמחה בנושא תחבורה יוכל לתרום לכם מניסיונו הרב ומהידע המקצועי העדכני שלו בנושא זה. בעזרתו, תוכלו לצמצם את הנזקים ולפעול בצורה הטובה ביותר מול הרשויות.
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.