נהיגה בשלילה נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בדיני תעבורה, ועשויה לגרור עונשים של שלילה לצמיתות, מאסר על תנאי או מאסר בפועל. מפאת חשיבותה, מומלץ מאוד לפנות במהירות לייעוץ משפטי וליווי עורך דין, וכן לוודא שמדובר באדם מנוסה בדין עצמו, במגמות הפסיקה ובספרות סביב הנושא.
נהיגה בשלילה: מה זה אומר?
עבירת הנהיגה בזמן שלילת רישיון נהיגה עשויה לחול על נהגי אשר רישיונם נפסל עקב מספר סיבות:
- פסילה מטעם בית המשפט: זו ניתנת על עבירות תעבורה כחלק מפסק דין, עשויה להימשך מספר ימים, שנים או אפילו לצמיתות. הגורם המשמעותי בקביעת הטווח הינו חומרת העבירה, וכן העבר התעבורתי של מבצעי העבירה.
- פסילה מטעם משרד הרישוי: נמשכת כ-90 יום ומוטלת עקב צבירת 36 נקודות חובה בגין ביצוע עברות תנועה שונות.
- פסילה מטעם קצין משטרה: נמשכת לכ-30, 60 או 90 ימים עקב ביצוע עבירות תנועה, כשפרק הזמן של פסילה נגזר ומצביע על מידת החומרה של העבירה, וכן על מידת המסוכנות שלו.
כדי לנסות להימנע ממצבים אלו, חשוב שתדעו כמה נקודות זה שלילה.
נהיגה בשלילה עונש
נהיגה במצב בו נשלל רישיונכם עלולה להביא אתכם למצב בו שוטר יעצור את רכבכם. קל לנחש מה יקרה אז – בדיקת רישיון נהיגה בשלילה, שהתוצאה שלה? הסתבכות נוספת וכנראה גם עונש על נהיגה בשלילה. כלומר, זוהי החמרת מצבכם.
מבחינת נהיגה בשלילה מה העונש? זהו נושא מורכב, והוא תלוי בנסיבות. עבירת הנהיגה בזמן שלילה והשלכותיה נקבעות בהתאם לפרטי כל מקרה. לדוגמה אדם בעל עבר תעבורתי מורכב יכול למצוא עצמו מעוכב עד תום ההליכים המשפטיים במאסר, במקביל להגשת בקשה להחמרת עונשו מטעם התביעה. אמנם לא מדובר במקרה נפוץ במיוחד, אך אוסף נסיבות שיכולות להראות על מסוכנות של נאשם כלשהו כפי שהן באות לידי ביטוי בעברו הפלילי. כיוצא בכך, ככל שמידת המסוכנות נקבעת כגבוהה יותר, עונש על נהיגה בשלילה יהיה גבוה וחמור יותר.
בהקשר זה ראוי לציין שבית המשפט מגיב למצב הקיים במדינת ישראל בהקשר של תאונות הדרכים, והוא אינו נוטה להקל ראש בעבירות מסוג זה, ומהפסיקה משתקפת מגמה של הרחקת נהגים מסוכנים מהדרכים, במטרה להגן על בטיחות ושלום הציבור ולמנוע מקרים של תאונות דרכים קטלניות. למעשה, אם נהגתם בזמן ששללו את רישיונכם, זה דומה להוספת חטא על פשע. כלומר, ביצוע עבירה וסיכון של הציבור פעמיים ועוד (לפחות בפעם הזו) ביודעין.
מספר דגשים חשובים
מעבר לנקודות שפירטנו עד כאן, אלה עוד כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון בהקשר זה:
- נהג חדש: כמובן, אם מדובר בנהג חדש שקיבל שלילת רישיון ונעצר על נהיגה בשלילה, הדבר חמור אף יותר, מאחר שמנהג חדש מצפים לזהירות רבה במיוחד.
- התליית רישיון נהיגה: מלבד שלילת רישיון (או במילים אחרות פסילת רישיון) יש גם מה שמכונה התליית רישיון נהיגה. זוהי שלילת רישיון זמנית, עד שתקיימו תנאי מבוקש על ידי הרשויות, שהוא בדרך כלל מעבר קורס נהיגה מונעת. בדומה למצב של נהיגה בשלילה, גם במצב של התליית רישיון "בלבד", אסור לכם לנהוג ותוכלו להסתבך אם תיתפסו נוהגים למרות זאת.
- חשוב להיות מעודכנים: נהיגה בשלילה ועצם השלילה, הם עניינים חמורים. עשויות להיות לכך השלכות כבדות על חייכם. כבר השלילה עצמה, עשויה למשל לפגוע משמעותית ביכולתכם להתפרנס. סביר שלא תרצו להחמיר זאת עוד יותר. לכן, כדאי מאוד להיות "ראש גדול" ולהקפיד להיות מעודכנים בכל מה שרלוונטי בהקשר בירור נקודות תעבורה. גם אם אינכם מסובכים כרגע בשלילה או נהיגה בשלילה. למשל, האם אתם יודעים כמה נקודות צברתם נכון להיום? במידה ויש לכם סיבה להניח שמכתב מהרשויות על התליית רישיון (למשל) בדרך אליכם, האם אתם משתדלים לקבל אותו? או דווקא מתחמקים? מוטב שלא לקחת סיכונים וחשוב להראות רצינות ותום לב בעניינים כאלה.
- ידיעה וכוונה: את ההיבטים המשפטיים של התמודדות עם נהיגה ללא רישיון כדאי להשאיר למומחים. יש שני מונחים שכדאי להכיר בהקשר זה ויותר חשוב מכך, להבין ולהפנים את חשיבותם. מונחים אלה, הם "ידיעה" ו"כוונה". עבירת תנועה שעושים ובעקבותיה מקבלים שלילת רישיון, עשויה להיות עבירה שעוברים ביודעין או שלא, בכוונה או שלא. לשם ההמחשה: נהג ממוצע, לא יגרום לתאונת דרכים בכוונה. מצד שני, אדם עשוי לנהוג, למרות שהוא יודע שהוא שיכור ולגרום לתאונה. אמנם אין כאן כוונה לגרום לתאונה, אבל יש ידיעה על חוסר כשירות לנהוג. עבירה מסוג זה היא בוודאי עברה שעושים ביודעין. אם כי ייתכן תיאורטית, מצב שבו עקב איזו אי הבנה אתם לא יודעים שמבחינת הרשויות אתם עדיין בשלילה.
לסיכום
עבירת של נהיגה כאשר לחובתכם ישנה שלילה, משקפת כמעט תמיד החלטה מודעת של אדם לעלות על ההגה ולנהוג בניגוד להחלטה שהתקבלה לגביו. עקב מידת הכוונה הגבוהה בעבירה, כדאי מאוד במקרה שבו שוטר עוצר אתכם בזמן נהיגה בשלילה לפנות מיד לאנשי מקצוע מומחים לתחום התעבורה, במטרה למזער את העונשים הצפויים בעזרת טקטיקות משפטיות שונות.
המשרד בראשות עו"ד אבי דוויק ועו"ד יורי ברנט, שכל אחד מהם הוא עורך דין תעבורה מנוסה, הינם יוצאי משטרת ישראל, ולכן יש להם שנות ניסיון רבות שנרכשו מצידו השני של המתרס, כאשר הם עבדו בתפקידים שונים כאנשי המשטרה בתפקידי חקירות, תביעה ובוחנות. לקוחות המשרד זוכים ליהנות ממגוון רחב של ייעוץ וטיפול משפטי מקצועי בכל הסוגיות שעניינם דיני תעבורה, וכן מזמינות מלאה בכל שעות היממה.
אולי יעניין אתכם גם –
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.