עבירות תנועה וקנסות – כאשר אנו בוחנים את סוגי הענישה הקיימים בחוקי המדינה, אנו יכולים למצוא מנעד רחב של עונשים, החל מהתחייבות כספית, קנסות, פיצוי כספי, פסילות על תנאי, פסילות בפועל, עבודות שירות ומאסרים. בכל הנוגע לדיני התעבורה העונשים הנפוצים הינם קנסות כספיים ופסילות רישיון נהיגה על תנאי ובפועל.
מעת לעת קובעת המדינה, על אילו עבירות היא מעדיפה לתת קנסות ולא עונשים אחרים, מעת לעת היא גם מעדכנת את מדרגות הקנס ואת ניקוד החובה שלצידו, זאת בהתאם לחומרת העבירה ושכיחותה, השפעתה על הציבור ושיקול דעתה בקשר להשפעת הקנס על הרתעת הנהגים.
יש להדגיש שתי נקודות מהותיות, הראשונה, ההחלטה לתת קנס על עבירה ולא הזמנה לדין, נובעת מסיבות שונות, בין אם מזה שהמדינה מכירה בכך, כי אינה יכולה להביא כל נהג לבית המשפט, דבר שיסתום את המערכת המשפטית במהרה ובין אם כיוון וקיים מדרג מסויים בהקשר של חומרת העבירות והשלכתן לעניין גרימת תאונות דרכים. המדינה סבורה, כי קנס כספי גבוה, יגרום להרתעת הנהגים ומיגור התופעה ולפיכך, כאשר מגיעים למסקנה, כי הקנס שנקבע אינו מרתיע את הנהגים מלעבור את העבירה ושכיחותה גוברת, מועלים הקנסות ולעיתים, הופכת העבירה מעבירת קנס לעבירה מסוג הזמנה לדין, או אז, יכול בית המשפט להשית עונשים נוספים מלבד הקנס הכספי.
קנס על עבירות כאלו ואחרות, מלווה בדרך כלל, גם בניקוד שלילי במשרד הרישוי, לכן גם אם נהגים נוטים לחשוב, כי פטרו את עצמם בקנס בלבד ולא הוזמנו לבית המשפט לתעבורה, הרי רובם נוטים לשכוח את נושא צבירת הנקודות במשרד הרישוי, עניין שיכול להביאם במהרה, לאמצעי תיקון מנהליים בדמות, קורסים, שלילות ובדיקות רפואיות.
הדוגמאות המובילות לעבירות תנועה וקנסות, הן אי ציות לתמרורים, אור אדום, פניות אסורות, טלפון נייד, מעברי חציה, רישיונות לא תקפים וכיו"ב. כאמור, גובה הקנסות מתעדכן מעת לעת עפ"י מידת שכיחותה ומסוכנותה.
כיצד מתמודדים עם קנסות
כל נהג, אשר קיבל לידיו הודעת תשלום קנס, רשאי על פי דין, בתוך 90 ימים מיום קבלת הודעת תשלום הקנס, להגיש בקשה להישפט. הזמנה למשפט תישלח לכתובתו באמצעות דואר רשום והוא יוכל להביא עניינו בפני בית המשפט לתעבורה. הסיבות בגינן מבקשים נהגים להישפט מגוונות. יש את אלו מעוטי היכולת הכלכלית, אשר סבורים, כי בית המשפט יקל בעונשם וישית עליהם קנס נמוך מזה שנקבע בחוק, יש את אלו שמשוכנעים, כי לא בוצעה על ידם כל עבירה והם מבקשים לנהל הליך משפטי מתחילתו ועד לסיומו, לרבות הבאתו של השוטר אוכף העבירה, לבית המשפט ויש אל אלו, אשר צבירת הנקודות, היא שמביאה אותם לבוא בשעריו של בית המשפט לתעבורה, על מנת שיוכלו, בדרך כלשהי, לגרום לביטול הנקודות.
יש לומר, בנושא זה של ביטול נקודות ובכלל, התמודדות עם דוחות תנועה, רצוי ואף מומלץ להתייעץ ולשכור את שירותיו של עורך דין תעבורה מנוסה ומקצועי. עורך דין תעבורה הבקיא בנבכי דיני התעבורה, ידע בדיוק מה הדרך הנכונה בה יש לפעול, על מנת להביא לתוצאה הרצויה.
*אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.