מספר חירום 24/7 חייגו: 050-7451980
לייעוץ ראשוני התקשרו: 052-563-4178
דיני תעבורה

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, או בקיצור, המרב"ד, הוא יחידה מנהלית של משרד הבריאות העוסקת במניעת תאונות דרכים באמצעות ביצוע הערכות רפואיות לנהגים. מהם תפקידי המכון? באילו מקרים מקבלים זימון לבדיקות? כיצד הן מתבצעות? ומה כדאי לעשות לפני ובזמן ביצוען במטרה לשמור או להחזיר את רישיון הנהיגה? על שאלות אלו ועוד נענה בכתבה.

 

תפקידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

להלן תפקידיו העיקריים של המכון:

  • איתור מוקדם של ליקויי בריאות, ביצוע מעקב מנהלי וביקורת רפואית, לרבות פסיכולוגית, על נהגים בעלי פוטנציאל לנהיגה מסוכנת או/ו בעלי ליקוי בריאותי
  • מתן ייעוץ מקצועי לגורמי תעסוקה שונים אודות הנהגים והתאמת אביזרי נהיגה ורכב למגבלותיהם הרפואיות

 

באילו מקרים מתבצע זימון למרב"ד?

כאשר אנו רוצים להוציא רישיון נהיגה אנו פונים באופן טבעי למורה נהיגה, ניגשים למבחן תיאוריה וטסט, ולאחר שעברנו אותם אנו מקבלים את רישיון הנהיגה. במהלך תקופה זו, מלבד בדיקת ראייה, אנו לא מבצעים שום בדיקה אחרת היכולה להעריך את רמת כשירותנו הרפואית או/ו הנפשית לנהיגה. המרב"ד הוא מוסד ציבורי הממלא בדיוק את המשבצת הזו באמצעות ביצוע בדיקות כשירות רפואית לנהגים.

זימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים יכולה להתבצע ביוזמתו של בית המשפט לתעבורה, אך הוא עושה בה שימוש במשורה ולעיתים רחוקות. אפשרות נוספת לקבלת זימון היא באמצעות משרד הרישוי. דוגמאות למקרים מסוג זה הן הרשעת נהג בעבירת נהיגה בשכרות, נהיגה תחת השפעת סמים, נהג שהורשע בתאונת דרכים קטלנית ועוד.

אלו הן חלק מהסיבות להפניית נהג אל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, ואפשרות נוספת היא מצב בו נהג מבקש להרחיב את רישיון הנהיגה שלו לציבורי או לרכב כבד. במקרים אלו מחוייב הנהג המבקש לעבור בהצלחה את בדיקות המרב"ד.

 

כיצד מתבצעות בדיקות במרב"ד?

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים - מתי כדאי לפנות לעו"ד למכון הרפואי?

הבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים כוללות שני שלבים: בשלב הראשון מתבצעת בדיקה פיזיולוגית, ובשלב השני עוברים מבחן פסיכולוגי ונפגשים לשיחה עם הפסיכולוג הראשי של המכון. אלו הם שלבי הבדיקה המתבצעת במכון, אלא אם כן סיבת ההפניה הינה רפואית גרידא.

בתום ביצוע בדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים נדרשת המתנה של מספר שבועות לקבלת התוצאות. אדם אשר נכשל בבדיקה יופנה לרשות הרישוי לשם ביצוע הליך של טיעון טענות, בסיומו יילקח ממנו רישיון הנהיגה בעילת אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה.

בשלב זה עומדות בפני הנהג שתי אפשרויות פעולה: האחת היא לקבל את הדין, להמתין שנה נוספת ולהתחיל את כל התהליך מראשיתו, והשנייה היא להגיש ערר לוועדת ערר לפי תקנה 195 לתקנות התעבורה.

 

ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים יושבת בביה"ח תל השומר. במידה והנהג מעוניין להגיש ערעור על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, יש לבצע את הפעולות הבאות:

  • תשלום אגרה המכון הרפואי לבטיחות בדרכים: נכון לשנת 2022, גובה תשלום האגרה הוא 1,073 ש"ח. ניתן לשלמה באופן מקוון באתר שירות התשלומים הממשלתי, בעמדות תשלום המרב"ד או בבנק הדואר.
  • יש להגיש את הערר, בצירוף שובר האגרה ששולמה, תוך 30 ימים מהיום בו התקבלה ההודעה ממשרד הרישוי. ניתן להגיש ערעור על החלטת המכון הרפואי באופן הבא:
    • מייל:
    • פקס: 03-5661945.
    • בדואר: ועדת ערר לפי תקנה 195 לתקנות התעבורה, בית חולים שיבא, תל השומר, לידי ועדת ערר, ביתן 17, מיקוד 5265601.
  • המכון הרפואי לבטיחות בדרכים טלפון: 03-5634702, פקס: 03-5626022. מענה טלפוני מתקיים בימים ראשון עד חמישי, בין השעות 08:00 עד 18:00 וביום שישי בין השעות 08:00 עד 13:00

יש להגיש הודעת ערר מנומקת הכוללת את פירוט הטענות ולהסביר מדוע טעה המרב"ד בהמלצתו שלא לחדש רישיון הנהיגה, ומומלץ לצרף חוות דעת מקצועית. ראוי להדגיש, כי למרות שכל נהג רשאי להגיש ערר בעצמו ללא ייצוג עורך דין, מומלץ להיעזר בעורך דין תעבורה מקצועי ומנוסה המכיר את תחום ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ויוכל להוביל לתוצאה המשפטית הטובה ביותר.

 

נחיצותו של עורך דין המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

ניתן להבין עד כמה חיוני להיות מיוצגים במהלך משפט התעבורה ע"י עורך דין תעבורה במטרה למנוע מקרים בהם מוצא את עצמו הנהג מקבל זימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

גורמים רפואיים, הכוללים רופאים במרפאות ובבתי החולים, חייבים עקב חובה סטטוטורית לדווח למכון הרפואי לבטיחות בדרכים אודות חולים לגביהם קיים חשש בדבר כשירות הנהיגה. לפיכך, אנשים אשר עברו במהלך חייהם בדיקות רפואיות, והרופא המטפל שלח הודעה על כך למרב"ד, ימצאו עצמם מוזמנים לביצוע הבדיקות.

עורך דין המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, שהוא גם עורך דין תעבורה, יוכל לסייע בהכנה לבדיקות במרב"ד במטרה למנוע פסילת רישיון נהיגה. במסגרתה תיערך היכרות עם הפרוצדורה הצפויה, כיצד מומלץ להתנהג בה, כיצד לפנות לגורמי הוועדה, פירוט הזכויות, הצגת הטיעונים השונים העלולים לעלות נגד הנהג, כיצד להשיב עליהם ומה כדאי להימנע מלומר. הכנה מקצועית ויסודית עשויה להשפיע רבות על תוצאות בדיקות הוועדה, ולכן מומלץ לפנות לייעוץ ע"י עורך דין כבר כשמקבלים זימון לביצוע הבדיקות.

במידה ומדובר בשלב של ערר על החלטת המכון, עורך דין המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, המכיר את התחום, יבצע לימוד יסודי של החומר, ולאחר מכן יפנה אתכם למומחה פרטי מתחום הפסיכולוגיה או הפסיכיאטריה עימו הוא עובד במטרה לספק חוות דעת מקצועית שתסייע לחדש את רישיון הנהיגה. חוות הדעת תוגש אל ועדת הערר, ולאחר מספר שבועות יוזמן הנהג, יחד עם עורך הדין, לקיום דיון בפני ועדה המורכבת משלושה רופאים, יו"ר ושני חברי ועדה, אשר יבדקו את הנהג ולאחר מכן יאזינו לטיעוני עורך הדין, המגובים בחוות דעתו של מומחה פרטי. במקרים כאלו, של ייצוג ע"י עורך דין מומחה, עולים באופן משמעותי הסיכויים לקבלת רישיון הנהיגה.

 

לייעוץ ראשוני שלחו טופס:

    כתובתנו
    דרך בגין 112 תל-אביב 6701308
    077-4420820 משרד
    0525634178 עו״ד אבי דוויק

    0507451980 עו״ד יורי ברנט
    שעות פעילות
    א-ה: מהשעה 9:00-18:00
    דואר אלקטרוני
    dweck-brant@012.net.il
    2024 © כל הזכויות שמורות לדוויק ברנט משרד עורכי דין
    לייעוץ ראשוני
    חייגו עכשיו: 077-4420820
    או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת: